Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
14. 11. 2014,
14.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

islamisti

Petek, 14. 11. 2014, 14.30

8 let

Islamska država uvedla svojo valuto

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Teroristična skupina, ki je na zasedenih območjih v Iraku in Siriji razglasila kalifat, namerava uvesti svojo valuto, starodavni islamski dinar, ter bo kovala svoje zlate, srebrne in bakrene kovance.

IS je napovedala, da bo začela proizvajati lastno valuto, da bi zamenjala "tiranski trenutni sistem, ki je bil vsiljen muslimanom in je pripeljal do njihovega zatiranja". Pravijo, da bo nova valuta muslimane osvobodila "satanske globalne gospodarske tiranije". IS, ki velja za najbogatejšo teroristično skupino, namerava obuditi starodavni islamski dinar ter uporabljati zlate in srebrne kovance, poteza pa je "namenjena izključno bogu".

Finančno ministrstvo samorazglašene države je napovedalo, da bo kmalu pojasnilo, kakšen bo menjalni tečaj nove valute, ki je bila originalno v uporabi med kalifatom Osmana ibn Affana, enega izmed Mohamedovih spremljevalcev, med letoma 579 in 656. V obtok bodo poslali sedem kovancev različnih vrednosti, dva zlata, tri srebrne in dva bakrena.

Različni vrednosti zlatih kovancev bosta simbolizirala simbol sedmih pšenic in zemljevid sveta. Srebrni kovanci bodo imeli tri različne vrednosti, eno bosta simbolizirala sulica in ščit, drugo beli minaret iz Damaska, tretjo pa mošeja Al Aksa iz Jeruzalema. Na bakrenih kovancih bosta različni vrednosti simbolizirala polmesec in palma. Najvišja vrednost zlatega kovanca bo okoli 550 evrov, najmanjša vrednost bakrenega kovanca pa pet centov.

"Kupna vrednost denarja, ki ga bodo kovali, bo povsem odvisna od kupne moči zlata, srebra in bakra," je za Financial Times povedal profesor Steven Hanke z univerze Johns Hopkins in dodal, da je vprašanje, kako bodo islamisti dobili kovine za izdelavo kovancev: "IS bo morala verjetno zaseči še več lastnine."

Najbogatejša teroristična skupina IS skuša ustanoviti povsem samozadostno državo. Ogromno bogastvo so si ustvarili z nafto, ki jo preprodajajo z zaseženih naftnih polj v Siriji in Iraku, saj naj bi vsak dan prodali za 2,5 milijona evrov črnega zlata. Poleg tega prejemajo denarna sredstva od pripadnikov v Zalivu. Hkrati z izsiljevanjem lokalnih prebivalcev in preprodajo ukradenih artefaktov zaslužijo do dobrih šest milijonov evrov na mesec, v zadnjem letu pa naj bi z ugrabitvami svoj proračun okrepili za 50 milijonov evrov (za talca naj bi zahtevali do slabe štiri milijone evrov).

Ne spreglejte