Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 1. 2012,
14.15

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 1. 1. 2012, 14.15

7 let, 12 mesecev

Iran izdelal prvo jedrsko gorilno palico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Iran je začetek leta 2012 obeležil z razkazovanjem tehnološkega in vojaškega napredka.

Iranska tiskovna agencija Fars poroča, da je država izdelala prvo jedrsko gorilno palico, pripravljeno za uporabo v jedrskem reaktorju, iranska vojna mornarica pa je v Perzijskem zalivu danes preizkusila raketo srednjega dosega. Iran se ne boji sankcij Poročanje Fars kaže, da Iran nadaljuje z razvojem jedrskega programa ne glede na sankcije, ki jih je državi iz strahu pred razvojem jedrskega orožja v državi naložil Zahod. Med sankcijami, ki Iranu prepovedujejo kupovanje obogatenega urana v tujini, je tudi prepoved izdelovanja lastnih jedrskih gorilnih palic, ki jih polnijo z obogatenim uranom in uporabljajo kot gorivo za jedrske reaktorje. Iran je zato februarja 2010 izjavil, da bo uran bogatil sam, decembra 2011 pa je iranski zunanji minister Ali Akbar Salehi dodal še, da država izdeluje lastne jedrske gorilne palice. Na današnje poročanje Fars se Salehi sicer še ni odzval. Ne ve se, ali so vstavili delujočo palico Spletna stran iranske jedrske agencije na drugi strani navaja, da je Iran palico ne le izdelal, temveč jo že vstavil v raziskovalni reaktor v Teheranu, namenjen medicinskim raziskavam. Ni še znano, ali so v reaktor vstavili prazno palico, ki jo še preizkušajo, ali gre za delujočo palico, polnjeno z obogatenim uranom.

Nadaljevanje vojaških manevrov Nase pa je Iran danes opozoril tudi z nadaljevanjem vojaških manevrov mornarice v Perzijskem zalivu. Iranska mornarica je danes v okviru manevrov uspešno preizkusila doma razvito in izdelano raketo zemlja-zrak srednjega dosega, opremljeno z najnovejšo tehnologijo za boj nevidnim tarčam in pametnimi sistemi, ki skušajo zmesti navigacijo rakete, je povedal tiskovni predstavnik vojske na manevrih Mahmud Musavi.

Kako zapreti Hormuško ožino? Iran bo velikopotezne desetdnevne manevre v Perzijskem zalivu zaključil v ponedeljek s sklepno vajo, ko bodo vse ladje in podmornice preizkusile novo taktiko, s pomočjo katere bi Iran lahko zaprl za transport nafte strateško izjemno pomembno Hormuško ožino, "če bi si tega želel", je še dodal Musavi in spomnil na iransko grožnjo, ki je pred dnevi zaostrila odnose med Iranom in ZDA.

Pritisk Zahoda je zmeraj večji Iran razkazuje svoje vojaške zmogljivosti ravno v času, ko ZDA in druge zahodne države stopnjujejo pritisk na državo zaradi njenega jedrskega programa. V soboto je namreč ameriški predsednik Barack Obama podpisal zakon o financiranju Pentagona, ki zaostruje sankcije proti iranskemu finančnemu sektorju.

Ne spreglejte