Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 1. 2012,
7.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 29. 1. 2012, 7.10

8 let

Delegacija IAEA prispela v Iran

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Delegacija Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) je v soboto zvečer prispela v Iran.

Obisk je namenjen predvsem pogovorom o vsebini spornega iranskega jedrskega programa. Za zdaj ni jasno, ali bodo strokovnjaki IAEA, ki se bodo v Iranu mudili do torka, obiskali tudi iranske jedrske obrate.

Cilj obiska delegacije je režiti odprta vprašanja glede iranskrega jedrskega programa Cilj obiska delegacije pod vodstvom glavnega inšpektorja, Belgijca Hermana Nackaertsa, in pomočnika generalnega direktorja IAEA Rafaela Grossija je razrešiti vsa odprta vprašanja v zvezi z iranskim jedrskim programom.

Iz krogov blizu IAEA so pred odhodom delegacije sporočili, da bodo pogovori v prvi vrsti potekali okoli vprašanja obnovitve pogovorov glede jedrskega programa, ki ga po mnenju Zahoda razvija Iran. Slednji sicer trdi, da gre za civilni program z namenom proizvodnje energije in v raziskovalne namene.

Verjetno bodo obiskali tudi podzemni jedrski obrat za bogatenje urana Ali bo šestčlanska delegacija IAEA obiskala tudi jedrske obrate, za zdaj ni znano. Iranska tiskovna agencija IRNA je sicer poročala, da bodo "verjetno obiskali tudi Fordo", skrivni podzemni jedrski obrat za bogatenje urana, ki leži okoli 160 kilometrov južno od prestolnice Teheran.

Iranski zunanji minister Ali Akbar Salehi pa je za agencijo IRNA izjavil, da bo vodja iranskih jedrskih pogajalcev Saed Džalil "kmalu", še v naslednjih dneh, pisal visoki zunanji predstavnici EU Catherine Ashton glede kraja in datuma novih pogovorov o jedrskem programu.

Ashtonova poudarja pomembnost rešitev vprašanja iranskega jedrskega programa Salehi, ki se mudi v Adis Abebi na vrhu voditeljev Afriške unije, pri tem ni pojasnil, ali bo Džalilovo pismo odgovor na pismo Ashtonove, ki ga je ta oktobra lani v imenu šesterice držav naslovila na Teheran in v katerem poudarja, da bi morala biti v ospredju pogovorov rešitev vprašanja iranskega jedrskega programa.

Ne spreglejte