Sreda,
10. 12. 2014,
17.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Iran Severna Koreja ZDA mučenje Guantanamo

Sreda, 10. 12. 2014, 17.42

8 let

Iran in Severa Koreja napadla ZDA zaradi "nečloveškega mučenja"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Iran in Severna Koreja sta ostro obsodila izsledke poročila ameriškega senata o mučenju terorističnih osumljencev med zasliševanji.

V Teheranu so ocenili, da so ZDA "simbol tiranije proti človečnosti", v Pjongjangu pa celo zahtevajo, da Varnostni svet Združenih narodov obsodi ZDA zaradi nečloveškega mučenja.

Obe državi sta sicer pogosto na tapeti tako ameriških kot mednarodnih organizacij zaradi očitnih kršitev človekovih pravic. Zdaj pa vračata kritike po torkovi objavi poročila, ki ga je pripravil odbor za obveščevalne zadeve ameriškega senata.

"Danes je ameriška vlada simbol tiranije proti človečnosti" Glavna ugotovitev poročila sicer je, da "posebne zasliševalske metode" terorističnih osumljencev v času vojne proti terorizmu, ki jim kritiki pravijo mučenje, niso prinesle koristnih informacij za preprečitev terorističnih napadov. Poročilo prav tako navaja, da je ameriška obveščevalna agencija Cia zavajala Belo hišo in kongres glede učinkovitosti tovrstnih metod.

"Danes je ameriška vlada simbol tiranije proti človečnosti; celo ameriško ljudstvo se sooča s krutostjo," je na družbenem omrežju Twitter v odzivu na poročilo zapisal iranski vrhovni verski vodja, ajatola Ali Hamenej.

"Zagovarjajo človekove pravice, a teptajo njihove osnove v zaporih, v odnosih z drugimi državami in celo lastnim ljudstvom," je še dodal.

"Velik preizkus kredibilnosti Varnostnega sveta ZN" V Pjongjangu so menili, da predstavlja poročilo velik preizkus kredibilnosti Varnostnega sveta ZN. Obravnavanje stanja človekovih pravic v Severni Koreji in hkrati zatiskanje oči pred kršitvami ene od stalnih članic bi potrdilo, da je VS ZN "le orodje za arbitrarna dejanja ZDA", je dejal tiskovni predstavnik severnokorejskega zunanjega ministrstva.

Kritiziral je tudi zadnje uboje temnopoltih osumljencev s strani belopoltih ameriških policistov in jih označil za nov udarec ugledu spoštovanja človekovih pravic v ZDA.

"Kitajska je vedno nasprotovala mučenju" Kitajska, ki se po trditvah organizacij za človekove pravice prav tako poslužuje mučenja, je pozvala ZDA, naj popravi svoje ravnanje. "Kitajska je vedno nasprotovala mučenju," je dejal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Hong Lei. Dodal je, da menijo, da bi morale ZDA razmisliti, popraviti svoje ravnanje ter iskreno spoštovati mednarodne konvencije.

Kritičen je bil tudi novi afganistanski predsednik Ašraf Gani. V imenu vlade je ostro obsodil ta nehumana dejanja in poudaril, da zanje ni opravičila. ZDA je obtožil, da so kršile vsa sprejeta načela človekovih pravic. Na posebej sklicani novinarski konferenci je izpostavil, da je prebral celotno poročilo na 499 straneh, ki kaže na začaran krog nasilja. "Ko človeka mučijo na nečloveški način, bo reakcija nečloveška. In tako se ustvari začaran krog akcije in reakcije," je dejal po poročanju AFP.

Za kazenski pregon Georga Busha mlajšega Poročilo je sicer naletelo tudi na drugačne odzive. Posebni poročevalec ZN za človekove pravice in boj proti terorizmu Ben Emmerson je pozval h kazenskemu pregonu odgovornih za mučenje terorističnih osumljencev. To bi moralo veljati za vse visoke predstavnike administracije prejšnjega ameriškega predsednika Georga Busha mlajšega.

Kot je ocenil, je šlo za "jasno politiko, ki je bila usmerjana na visoki ravni". To je tudi odgovornost ZDA po mednarodnem pravu, je še opozoril Emmerson, kot poroča britanski BBC.

Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je v pogovoru za dnevnik Bild ocenil, da ugotovitve poročila predstavljajo "hudo kršitev naših liberalnih, demokratičnih vrednot", ki se ne sme nikoli več ponoviti.

Manj ostri so bili v Bruslju. Tiskovna predstavnica Evropske komisije Catherine Ray je izpostavila, da je poročilo vendarle korak v pravo smer - da se prizna napake. Dodala je, da EU "obsoja vse oblike mučenja in slabega ravnanja v kakršnihkoli okoliščinah, tudi v boju proti terorizmu", in spomnila, da je sedanji predsednik ZDA Barack Obama s temi praksami Cie končal.