Torek,
6. 8. 2024,
20.15

Osveženo pred

4 ure, 45 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,35
Hamas

Natisni članek

Torek, 6. 8. 2024, 20.15

4 ure, 45 minut

Imenovali novega vodjo Hamasa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,35
Jahja Sinvar | Jahja Sinvar | Foto Guliverimage

Jahja Sinvar

Foto: Guliverimage

Palestinsko islamistično gibanje Hamas je danes sporočilo, da je za novega političnega voditelja imenovalo dosedanjega vodjo gibanja na območju Gaze Jahjo Sinvarja. Na položaju bo nasledil Ismaila Hanijo, ki je bil prejšnji teden ubit v Teheranu.

"Islamsko odporniško gibanje Hamas oznanja, da je vodja Jahja Sinvar izbran za vodjo političnega urada gibanja," je v izjavi na Telegramu danes sporočilo gibanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dosedanji vodja Hamasa v Gazi Sinvar bo nasledil Ismaila Hanijo, ki je bil prejšnjo sredo ubit v napadu na rezidenco v iranski prestolnici, kjer se je dan prej udeležil slovesne prisege novega iranskega predsednika Masuda Pezeškiana.

Iran, ki velja za pomembnega podpornika Hamasa, je skupaj z zavezniki v regiji obljubil maščevanje Izraelu za uboj Hanije.

61-letni skrajnež Sinvar, ki je več kot 20 let preživel v izraelskih zaporih, je od leta 2017 vodil Hamas na območju Gaze. Na položaju je tudi takrat nasledil Hanijo, ki je bil imenovan za političnega vodjo gibanja.

Sinvar je sicer na vrhu izraelskega seznama iskanih oseb. Izrael ga obtožuje, da je bil eden od vodij napada pripadnikov Hamsa na Izrael 7. oktobra, v katerem je bilo ubitih okoli 1200 ljudi, večinoma civilistov, kakih 250 ljudi pa so palestinski borci vzeli za talce in odpeljali v Gazo.

Hasan Nasrala
Novice Vodja Hezbolaha: skupaj z Iranom smo dolžni odgovoriti Izraelu. Odgovor bo močan in učinkovit.
napad na ameriško oporišle, napad
Novice Raketni napad na ameriško oporišče v Iraku #video
UNRWA
Novice ZN: V napad Hamasa na Izrael morda vpletenih devet uslužbencev UNRWA