Nedelja,
27. 10. 2024,
21.24

Osveženo pred

5 ur, 8 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,59

Natisni članek

Natisni članek

otroci denar goljufija bolniki spletna prevara

Nedelja, 27. 10. 2024, 21.24

5 ur, 8 minut

Humanitarna akcija za pomoč Sofii Marin je prevara. Ne vplačujte denarja!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,59
spletna prevara | Foto posnetek zaslona/index.hr

Foto: posnetek zaslona/index.hr

S Hrvaške prihajajo opozorila pred lažno humanitarno akcijo, v kateri naj bi se zbirala sredstva za zdravljenje deklice Sofie. V več evropskih državah se je pojavila prevara, katere organizatorji trdijo, da z njo pomagajo "neverjetni deklici, ki se bori z redko obliko raka, imenovano nevroblastom", piše hrvaški spletni portal Index.hr. 

"Sanjala je o tem, da bi postala zdravnica in pomagala drugim, zdaj pa potrebuje našo pomoč za preživetje," piše na Facebooku, kjer goljufi zbirajo donacije.

Zbrali naj bi že več kot 80 tisoč evrov

Na strani za donacije je števec, ki kaže, da je menda že zbranih 80.850 evrov. Cilj, piše na strani, je zbrati 597.743 evrov. Med donatorji so imena oseb iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Albanije ... Ali gre za prave donacije, ni mogoče preveriti.

Prevaranti naj bi uporabljali isto spletno mesto kot v prevari Alexa. Stran na družbenem omrežju Facebook Pridruži se nam pri reševanju Sofie Marin se je prej imenovala Alex – Always Strong. Takrat so prevaranti za zbiranje donacij uporabili ukradene fotografije dečka, ki je zbolel za rakom in medtem umrl, o čemer so na Index.hr pisali že avgusta.

Zloraba fotografij bolne deklice iz Ukrajine

Pred časom je tekla tudi kampanja z naslovom Sofia mora preživeti. Goljufi so uporabili fotografije deklice iz Ukrajine, za katero je na Poljskem potekla humanitarna akcija. Dekličine fotografije so ukradli, njeno zgodbo pa prevedli v več jezikov.

Kot naj bi takrat zatrdil Pavel Andreev, ustanovitelj bolgarske platforme za zbiranje donacij, ta sredstva zagotovo ne pridejo do Sofie. Družina je potrdila, da denar zbira izključno prek kampanje na Poljskem. Kot je še dejal, goljufive strani nastajajo v državah tretjega sveta, ki ne sodelujejo pri pregonu njihovih snovalcev.

Piramidna shema
Novice Zakaj prezremo v nebo vpijoče opozorilne znake?
Benjamin Herzog
Novice Mladenič lagal o podjetju v Ljubljani ter služil milijone za drage nakupe in prostitutke
Kriptovaluta, kriptovalute, usdt, doge
Novice Kriptoprevaranti so enega ogoljufali za sto tisoč evrov, drugega za pet tisočakov