Četrtek,
27. 6. 2013,
11.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Angela Merkel Hrvaška slovesnost

Četrtek, 27. 6. 2013, 11.07

8 let

Hrvatje še vedno šokirani. Kje bo Merklova v nedeljo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Angela Merkel je odpovedala svoj prihod na proslavo ob vstopu Hrvaške v EU, ker naj ne bi imela časa. A na njenem službenem koledarju za nedeljo nima zabeleženih nobenih drugih obveznosti.

Hrvaška si še vedno ni opomogla zaradi odpovedi nemške kanclerke Angele Merkel, ki je zaradi domnevno drugih obveznosti odpovedala obisk v Zagrebu. Hrvaški mediji se zato sprašujejo, katere obveznosti so tako pomembne, da je bilo zaradi njih treba preklicati udeležbo na slovesnosti. Glede na uradni spletni koledar kanclerke naj ta ne bi imela nobenih drugih obveznosti, vsaj ne takšnih, ki bi jih želela deliti z javnostjo, poroča dnevnik.hr.

Negativno stališče nemške javnosti do širitve EU V hrvaški javnosti prevladuje stališče, da si je najmočnejša evropska političarka premislila zaradi odločitve hrvaške vlade, da z zakonskimi ukrepi prepreči izročitev Nemčiji nekdanjega agenta Udbe Josipa Perkovića, piše Novi list. Takšna ugibanja podpihuje tudi sredina objava prenovljene nemške tiralice za Perkovićem, ki je v Nemčiji obtožen sodelovanja pri umoru hrvaškega emigranta leta 1983.

Kot drugi potencialni razlog izogibanja Merklove zagrebški proslavi pa omenjajo izrecno negativno stališče nemške javnosti do širitve EU in članstva še ene države s problematičnim gospodarstvom. Tudi pri datumu za začetek pogajanj med Srbijo in EU ter odprtju pogajalskega poglavja 22 s Turčijo je moč videti, da je širitev v Nemčiji nepriljubljena.

Načrt, ki je propadel Novinar Deutsche Welle Srećko Matić je poudaril, da so predstavniki nemške vlade vedno govorili, da računajo na Hrvaško kot na pomembnega partnerja. Zdaj pa se hrvaška vlada lahko upravičeno sprašuje, ali ni šlo le za prazne besede.

O odpovedi kanclerke so poročali tudi nemški mediji. Nemški ARD je poročal, da so Hrvatje že več tednov kot glavno gostjo izpostavljali prav Merklovo. "Vse so tako lepo pripravili in načrtovali, vključno z ognjemetom ob polnoči. Zdaj pa je načrt propadel," piše ARD.

Kateri so resnični razlogi, bo Merklova verjetno povedala hrvaškemu kolegu Zoranu Milanoviću ob robu srečanja šefov držav in vlad članic EU. Srečanje so v hrvaški vladi potrdili, kjer so dejali še, da obžalujejo, da Merklove ne bo, sicer pa poudarjajo, da gre za protokolarni obisk, saj bi bila nemška kanclerka v Zagrebu le nekaj ur na slovesni večerji. Pri tem so zatrdili, da bodo vztrajali pri načrtovanih omejitvah izročanja svojih državljanov.

Nemčijo bo na slovesnosti v Zagrebu tako predstavljal državni minister nemškega ministrstva za zunanje zadeve Michael Georg Link.