Sobota,
17. 3. 2018,
13.51

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,63

21

Natisni članek

arbitraža tožba Slovenija Hrvaška

Sobota, 17. 3. 2018, 13.51

6 let, 1 mesec

Hrvaški mediji: Evropska komisija bo odrekla podporo Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,63

21

Zastava Slovenija Hrvaška Arbitraža | Foto Tina Deu

Foto: Tina Deu

Po poročanju hrvaškega časnika Večernji list se Evropska komisija ne bo izrekla o postopku, ki ga je Slovenija sprožila proti Hrvaški zaradi domnevnega kršenja evropskega prava v primeru zavračanja arbitražne sodbe o meji. Tudi Jutarnji list meni, da bo komisija zadržana do slovenske tožbe, da bi se izognila hrvaškim obtožbam o pristranskosti.

Večernji list se sklicuje na neimenovane vire pri Evropski komisiji, ki naj bi Slovenijo neformalno obvestili, da se komisija ne bo izrekla o postopku, ki se pogovorno imenuje tožba.

"To postavlja Ljubljano v neugoden položaj, ker zadržanost komisije pomeni, da tožbe ne podpirajo," poročajo novinarji omenjenega časnika. Poročajo še, da je komisija, ko gre za uspeh tožb pred Sodiščem EU, "izjemno dober lakmusov papir". Države, ki so tožile druge države brez podpore komisije, so tožbe po njihovih besedah izgubljale.

Zagreb predvideva, da bo nova vlada v Ljubljani čakala na komisijo

Med drugim poročajo, da iz Slovenije prihajajo znamenja, da bo nova slovenska vlada počakala na stališče Evropske komisije, potem pa bi poskusili doseči dvostranski dogovor s Hrvaško. Če jim to ne bo uspelo, bodo jeseni tožili Hrvaško na Sodišču EU v Luksemburgu.

Dodajajo, da je to informacijo sicer treba jemati s previdnostjo, ker ni jasno, kdo bo sestavljal novo slovensko vlado in kakšno stališče bo imela nova slovenska vlada do Hrvaške v zvezi z arbitražo.

Poudarjajo še, da se Slovenija v tožbi ne sklicuje na vprašanje meje niti na hrvaško zavračanje arbitražne sodbe, temveč na njene posledice.

Hrvaška bi lahko komisijo obtožila, da se je postavila na stran Slovenije

Nemški strokovnjak, ki se ukvarja s slovensko-hrvaškim sporom, Thomas Bickl, je za Jutarnji list medtem dejal, da bo postopek na sodišču v Luksemburgu trajal med 12 in 18 mesecev ter najmanj do prihodnjega leta.

"Pričakovati je mogoče, da bo Evropska komisija verjetno zaradi taktičnih in političnih razlogov zadržana do slovenske tožbe, da je Hrvaška ne bi obtožila, da je izbrala stran," meni Bickl.

Kot dodaja, bo komisija v postopku na sodišču lahko izrazila svoje mnenje tako kot vsaka druga država, ki je zainteresirana, da bi se izjasnila o sporu. V primeru, da komisija soglaša s Slovenijo, bo potem Bruselj sprožil tožbo proti Hrvaški na sodišču v Luksemburgu.

Novinarji zagrebškega časnika poročajo, da je bila doslej v podobnih primerih uspešna samo Francija, ki je tožila Veliko Britanijo zaradi postopkov britanskih oblasti do francoskih ribičev. Preostale tožbe so bile zavrnjene ali so strani v postopku dosegle dvostransko rešitev.