Četrtek,
4. 10. 2018,
15.31

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Natisni članek

policija Hrvaška Srbija

Četrtek, 4. 10. 2018, 15.31

5 let, 11 mesecev

Hrvaška policija prijela napadalca na poslanca srbske manjšine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08
Hrvaška policija | Foto STA

Foto: STA

Zagrebška policija je ovadila 36-letnika, ki je prejšnji petek na zagrebški tržnici metal ostanke hrane v poslanca srbske manjšine v hrvaškem saboru Milorada Pupovca. Krovno združenje srbske manjšine na Hrvaškem, Srbski narodni svet (SNV), je napad obsodilo kot "izraz sovraštva".

Za napad je osumljen borec mešanih borilnih veščin Saša Mučnjak, ki je v sredo zvečer končal pri sodniku za prekrške v Zagrebu zaradi nedostojnega in predrznega vedenja ter žalitve državljanov in kaljenja miru, za kar je predvidena denarna kazen od 25 do 175 evrov ali 30 dni zapora, je danes poročal Jutarnji list.

Sodišče za prekrške je Mučnjaka spoznalo odgovornega za kršitev javnega reda in miru ter izreklo denarno kazen 1131 kun (153 evrov), je poročal hrvaški radio. Omenili so, da so Mučnjaku kazen znižali za 300 kun (40,5 evra), ker je bil en dan v priporu, a bo moral plačati tudi 300 kun sodnih stroškov.

Plenković: To je nedopustno dejanje

Pupovac se je sprehajal v središču mesta s svojim saborskim in strankarskim kolegom iz Samostojne demokratske srbske stranke (SDSS) Borisom Miloševićem, ko sta postala tarča napada z ostanki hrane iz ene od restavracij ob glavni mestni tržnici. SDSS je koalicijska partnerica v hrvaški vladi, ki jo vodi HDZ.

Premier Andrej Plenković je v današnjem uvodnem nagovoru na redni seji vlade napad v imenu vlade znova obsodil in ga označil za "skrajno nedopustno" dejanje. "Skupaj si moramo prizadevati za zmanjšanje napetosti v družbi, preprečevanje sovražnega govora. Nenehno je treba kazati, kateri politični akterji so v tej državi resni in odgovorni in kateri niso, drugih pa je veliko," je dejal.

Kolinda Grabar Kitarović
Trendi Hrvaška predsednica zasenčila tudi Melanio Trump #video

Pupovac je eden od poslancev z najdaljšim stažem in najbolj izpostavljen politični predstavnik srbske manjšine na Hrvaškem. V zadnjem obdobju je bil pogosto tarča napadov skrajne desnice, ker se je ob avgustovski obletnici hrvaške operacije Nevihta udeležil dneva spomina na trpljenje ob izgonu Srbov, ki ga zaznamujejo v Srbiji.

Pupovca so kritizirali, da se na slovesnosti, ki je bila v Bački Palanki v Srbiji, ni nemudoma odzval na Vučićeve izjave, ta je Hrvaško primerjal z nacistično Nemčijo v kontekstu trpljenja Srbov med operacijo Nevihta in po njej.

Hrvatom bi ob meji s Srbijo dovolili orožje

Od Pupovca so zahtevali, da javno izrazi lojalnost hrvaški državi in da se skliče saborsko sejo, kar je predsednik sabora Gordan Jandroković zavrnil. Pupovac je takoj po slovesnosti v Srbiji odgovoril, da ne more biti odgovoren za izjave drugih.

Hoteli Bernardin
Novice Bo srbski tajkun preprečil državi prevzem šestih obalnih hotelov?

Desničarski krogi na Hrvaškem, tudi tisti znotraj HDZ, nasprotujejo sodelovanju SDSS v hrvaški vladi. Na Hrvaškem menijo, da desničarji z napadi na Pupovca poskušajo vnesti razdor med SDSS in premierja Plenkovića, ta je po lanskem razpadu koalicije z desnosredinsko stranko Most neodvisnih list oblikoval novo vladno koalicijo s SDSS in sredinsko Hrvaško narodno stranko (HNS). Desničarskim jastrebom ni po volji niti HNS, a so njihovi napadi usmerjeni proti Pupovcu.

Amsterdam
Novice Na Nizozemskem preprečili večji teroristični napad

Med sredino saborsko razpravo o spremembah zakona o orožju je poslanec HDZ Stevo Culej, ki je znan po protisrbskih stališčih, predlagal, da bi vsem "psihično in fizično zdravim Hrvatom", ki živijo ob meji s Srbijo, dovolili posedovanje orožja, ker "se ne ve, kaj prinašata noč in prihodnost". Opozicijska SDP je opozorila, da je Culejev predlog oborožitve Hrvatov "nevaren in fašističen".