Petek,
5. 4. 2013,
16.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Francois Hollande davek škandal

Petek, 5. 4. 2013, 16.20

8 let

Hollande po pomoč k nekdanji ljubici?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Križem in težavam francoskega predsednika Francoisa Hollanda zadnje čase ni videti konca. Politični škandal bi zdaj lahko pljusknil tudi v njegovo, za medije še posebej zanimivo, zasebno življenje.

Hollande se nikakor ne more otresti finančnih škandalov, saj je po tem, ko je bil nekdanji francoski minister za proračun Jerome Cahuzac obtožen utaje davkov, sum dvomljivih finančnih poslov padel na še enega sodelavca, blagajnika njegove predsedniške kampanje Jean-Jacquesa Augierja. Analitiki priporočajo "čistko" v vrhu francoske politike Hollande se je zdaj odločil, da bo za rešitve svojega pa tudi strankinega političnega ugleda uporabil težke topove. Številni analitiki in tudi nekateri predsednikovi svetovalci namreč menijo, da je za očiščenje njegove politične podobe potrebna popolna preobrazba vrha francoske vlade. Zadnje naj bi koristilo tudi Hollandovi socialistični stranki, še navajajo visoki viri.

Na pomoč pri reševanju politične krize naj bi vabil nekdanjo partnerico in politično tekmico Hollande zato med drugim tako razmišlja, da bi v sam vrh administracije namestil svojo nekdanjo partnerico, pa tudi tekmico s predsedniških volitev leta 2007 Ségolène Royal. Številni francoski mediji so se ob tem že obregnili ob nevaren in preteč "ljubezenski" trikotnik, saj se predsednikova zdajšnja žena Valérie Trierweiler z Royalovo, milo rečeno, naj ne bi preveč dobro razumela. Številni poznavalci ob tem navajajo, da naj bi med prvo damo in nekdanjo Hollandovo življenjsko sopotnico vladalo pravo majhno sovraštvo.

Ob najnovejših namerah predsednika se zato za glavo držijo tudi nekateri njegovi tesni sodelavci in svetovalci. Neimenovani sodelavec naj bi po poročanju medijev med drugim dejal, da zdaj res ni pravi čas, da bi se Francija spopadala še z zakonsko krizo v vrhu države. Spet drugi opozarjajo, da bi imenovanje nekdanje partnerice lahko prineslo obtožbe o nepotizmu v samem vrhu francoske politike, kar je prav tako zadnja stvar, ki bi jo predsednik in njegova stranka v težkih časih potrebovala.