Ponedeljek,
6. 4. 2015,
8.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Grčija IMF Janis Varufakis Christine Lagarde

Ponedeljek, 6. 4. 2015, 8.50

8 let

Grčija obljublja, da bo v treh dneh poplačala dolg do IMF

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Grški finančni minister Janis Varufakis je vodji Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde obljubil, da bodo Atene do 9. aprila poplačale dolg, ki ga imajo do sklada.

Finančni minister Grčije Janis Varufakis se je v nedeljo na štiri oči sestal z vodjo Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde in ji zatrdil, da bo Grčija do roka, ki se izteče 9. aprila, poplačala 460 milijonov evrov dolga IMF.

Kot je po srečanju sporočila Lagardova, je to v interesu Grčije. "Pripomnili smo, da dolgotrajna negotovost ni v interesu Grčije in pozdravila sem potrditev ministra, da bo plačilo, ki ga dolgujejo skladu, pripravljeno 9. aprila," je dejala.

Lagardova je Varufakisu "zatrdila, da sklad ostaja zavezan sodelovanju z oblastmi, da bi pomagali Grčiji vrniti se na vzdržno pot rasti in zaposlovanja". Varufakis je njene izjave potrdil in dejal, da "grška vlada vedno izpolni svoje obveznosti nasproti posojilodajalcem in jih namerava tudi v prihodnje vedno izpolniti".

Pogajanja o izplačilu preostanka pomoči EU in IMF Grčiji brez uspeha Grčija mora do 9. aprila vrniti naslednji obrok IMF, ki znaša dobrih 500 milijonov dolarjev oziroma okoli 460 milijonov evrov. Ugibanja, da država tega ne bo sposobna storiti, se vrstijo že nekaj časa.

Pogajanja o izplačilu preostanka od skupno 240-milijardne pomoči EU in IMF Grčiji namreč do zdaj niso prinesla uspeha. Dogovora o konkretnih reformah, ki jih bo v zameno za svež denar izvedla država, še vedno ni.

Lagardova je v nedeljo Atene pozvala k nadaljevanju pogovorov v Bruslju ter k nujno potrebni "prizadevnosti". Ti naj bi se nadaljevali ta teden, morda že danes. Neuradno naj bi poskušale Atene IMF prepričati, da do julija ne bi zahteval nadaljnjih varčevalnih rezov kot pogoj za izplačilo nujno potrebne nadaljnje pomoči Grčiji. IMF naj bi namreč vztrajal pri zmanjšanju pokojnin in zvišanju DDV, medtem ko naj bi bili evropski posojilodajalci malo bolj fleksibilni glede tega.