Sobota,
4. 1. 2020,
9.15

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

9

Natisni članek

Zoran Milanović Kolinda Grabar-Kitarović predsednica volitve Hrvaška

Sobota, 4. 1. 2020, 9.15

4 leta, 3 mesece

Grabar-Kitarovićeva Milanovića označila za političnega zombija in elitista

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

9

kolinda grabar kitarović | Foto Reuters

Foto: Reuters

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović in nekdanji hrvaški premier Zoran Milanović sta v petek v zadnjem predvolilnem televizijskem soočenju izmenjala največ ostrih besed do zdaj. Veliko očitkov je bilo glede stanja v obveščevalnih službah in vojaškem letalstvu. Najnovejša javnomnenjska raziskava je medtem potrdila rahlo prednost Milanovića.

Zoran Milanović in Kolinda Grabar-Kitarović
Novice Milanović in Grabar-Kitarovićeva na meji prepira

Še posebej ostra je bila na komercialni televiziji Nova TV aktualna predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, ki v prejšnjih dveh soočenjih tekmeca ni toliko napadala na osebni ravni. Milanovića je med drugim označila za mimozo in političnega zombija. Očitala mu je, da je nekompetenten in neuspešen politik, elitist ter da nima predvolilnega programa, temveč državljanom ponuja zgolj svoj "težek značaj", piše STA. 

Obtožila ga je še, da vnaša razdor med hrvaške državljane

Zoran Milanović je presodil, da je Grabar-Kitarovićeva Guliver pri besedah ter liliputanka pri dosežkih. Tudi on je tekmici očital, da nima nobenega programa, temveč le ideje, ki jih na Hrvaškem ni mogoče finančno uresničiti. Ponovil je tudi očitek, da se Grabar-Kitarovićeva med svojim predsedniškim mandatom giblje v korupcijskem in kriminalnem okolju.

Hrvaška predsednica Grabar-Kitarovićeva se je v predvolilnem soočenju spustila na osebno raven. | Foto: Reuters Hrvaška predsednica Grabar-Kitarovićeva se je v predvolilnem soočenju spustila na osebno raven. Foto: Reuters

Veliko ostrih besed sta si kandidata izrekla glede stanja v hrvaških obveščevalnih službah in vojaškem letalstvu, pa tudi pri vprašanjih o svojih zaslužkih, stanovanjskih posojilih in političnih karierah. Poleg tega sta se medsebojno obtoževala za neresnične navedbe in se hvalila s svojimi poznanstvi v mednarodni politiki.

Proti koncu sta odgovarjala tudi na bolj sproščena vprašanja o priljubljeni glasbi, filmih in knjigah. Grabar-Kitarovićeva ima rada Oliverja Dragojevića, Milanović pa je zvest glasbi novega vala iz prve polovice 80. let. Grabar-Kitarovićeva je volivcem predlagala ogled filma Dan neodvisnosti, Milanović pa Bilo je nekoč v Ameriki. Najljubša knjiga Grabar-Kitarovićeve je Mali princ, medtem ko je Milanović dejal, da vse življenje bere knjige, poroča STA.

Milanović: Hrvaška je talka korupcije

Milanović je v sklepni besedi pozval volivce, naj pridejo v nedeljo na volišča. Poudaril je, da bo dober predsednik države in da ljubezen do domovine pomeni predvsem spoštovanje zakonov. Ni čas za revolucijo, a je čas za radikalne spremembe, ker je Hrvaška talka korupcije, je dejal.

Milanović je v včerajšnjem soočenju dejal, da je pravi čas za spremembe. | Foto: Reuters Milanović je v včerajšnjem soočenju dejal, da je pravi čas za spremembe. Foto: Reuters

Grabar-Kitarovićeva je izpostavila, da si želi Hrvaško, kjer se živi bolje, ter da si bo še naprej prizadevala za to. Med drugim je obljubila boj proti korupciji, sodelovanje z vlado in ponujanje predlogov za rešitve za socialne probleme. Izrazila je tudi željo, da bi se mladi vrnili na Hrvaško, ki jim bo ponujala možnosti, kakršne imajo tam, kamor so se preselili. "Jaz sem vaša Kolinda, ki vas nikoli ni delila," je še sporočila volivcem.

Nova TV je v petek objavila tudi izide najnovejše raziskave agencije Ipsos, po kateri Milanoviću zaupa 45 odstotkov od skupno 1.004 anketirancev, Grabar-Kitarovićevi pa 42 odstotkov. V primerjavi z raziskavo po prvem krogu volitev 22. decembra je kandidat SDP izgubil nekaj podpore, kandidatka HDZ pa jo je okrepila. V manj kot 14 dneh se je zvišalo tudi število neopredeljenih z deset na 13 odstotkov, še navaja STA.

Kolinda Grabar-Kitarović
Novice Grabar-Kitarovićeva pozvala volivce, naj glasujejo za njenega tekmeca