Četrtek,
18. 4. 2024,
11.23

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Evropska komisija Ursula von der Leyen Robert Golob

Četrtek, 18. 4. 2024, 11.23

2 meseca, 1 teden

Golob naklonjen vnovični kandidaturi von der Leynove za predsednico komisije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Robert Golob | Predsednik vlade Robert Golob se te dni mudi na srečanju voditeljev EU v Bruslju. | Foto STA

Predsednik vlade Robert Golob se te dni mudi na srečanju voditeljev EU v Bruslju.

Foto: STA

Slovenski premier Robert Golob je zadovoljen z dosedanjim delom predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen in je tudi naklonjen njeni vnovični kandidaturi za položaj predsednice. Kot je še povedal ob prihodu na drugi dan vrha EU, je stranka Gibanje Svoboda kandidata za komisarja že zdaj izbrala, da bi lahko začeli pogovore v Bruslju.

"Kar se mene osebno tiče, mislim, da je dobra predsednica Evropske komisije, in sem s tega stališča naklonjen njeni kandidaturi," je Golob danes v Bruslju odgovoril na vprašanje, ali podpira von der Leynovo za drugi mandat na čelu Komisije. Golob sicer pripada liberalni politični družini Renew, von der Leynova pa desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP).

Ob tem je pojasnil, da so se v njegovi stranki za to, da že zdaj nekdanjega predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela predlagajo za evropskega komisarja iz Slovenije, odločili, da bi se lahko z ustreznimi deležniki v Bruslju začeli pogovarjati o sestavi prihodnje Evropske komisije.

Glede resorjev, ki bi zanimali Slovenijo, je povedal, da se namerava zavzemati za druge resorje, kot ga zaseda trenutni komisar Janez Lenarčič in ki so morda za Slovenijo pomembnejši. Lenarčič je v trenutni komisiji pristojen za krizno upravljanje.

"Gospod Vesel je zelo znan kandidat, je človek, ki je imel bogato kariero tako na računskem sodišču kot na javnih naročilih. Na teh področjih, tudi na proračunu, bi lahko verjetno bil zelo dober kandidat," je pojasnil premier.

Vesel je sicer med resorji, ki bi ga kot kandidata za evropskega komisarja zanimali, med drugim naštel področje financ, konkurence in demokracije.

Tomaž Vesel
Novice Kaj čaka Tomaža Vesela?

Glede Lenarčiča je medtem Golob ocenil, da svojo nalogo opravlja korektno, in izrazil prepričanje, da bo svoj mandat v tem duhu tudi zaključil.

Voditelji držav članic EU bodo danes zaključili zadnje zasedanje pred junijskimi evropskimi volitvami, na katerih bodo državljani v vseh 27 članicah volili 720 članov Evropskega parlamenta. Zmaga se glede na javnomnenjske ankete obeta EPP, ki je za vodilno kandidatko za predsednico Komisije izbrala nemško političarko Ursulo von der Leyen. Ta je že prejela podporo več voditeljev, med drugim nemškega, francoskega in španskega.

Ursula von der Leyen
Novice Bo Ursuli von der Leyen uspelo ostati na čelu Evropske komisije?