Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 5. 2014,
15.15

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 12. 5. 2014, 15.15

7 let, 12 mesecev

Genadij Kernes iz bolnišnice v Haifi županuje nemirnemu Harkovu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V atentatu hudo ranjeni župan Harkova Genadij Kernes se počasi vrača k svojim županskim dolžnostim. To počne z bolniške postelje v Izraelu s pomočjo telefona in interneta.

"Menim, da sem sposoben upravljati mesto, pa čeprav z velike razdalje. Kako to delam, pa bodo presodili Harkovčani," je med drugim v intervjuju za izraelsko televizijo Kanal 9 povedal Kernes.

Zaradi strela v hrbet ob atentatu pred dvema tednoma je Kernes praktično paraliziran in priklenjen na bolniško posteljo. Izraelski zdravniki menijo, da bo njegovo okrevanje trajalo nekaj let, če bo lahko še kdaj hodil, pa za zdaj težko napovedujejo.

Z eno nogo že v grobu Nad zdravljenjem harkovskega župana bdijo v bolnišnici Eliša v Haifi pod vodstvom glavnega kirurga Romana Baraka, ki je po klicu tesnih prijateljev iz Harkova še z dvema specialistoma za pljuča in reanimacijo nekaj ur po atentatu poletel na pomoč Genadiju Kernesu. Že na letalu so se povezali s harkovsko bolnišnico, od koder so prihajale nespodbudne informacije. Pri atentatu je izgubil ogromno krvi in njegovo zdravstveno stanje ni dajalo veliko upanja.

Zapletlo se je tudi po prihodu izraelskih zdravnikov v Harkov. Zaradi slabih varnostnih razmer v mestu niso želeli zapustiti letala, ukrajinski zdravniki pa zaradi kritičnega stanja, v katerem je bil Kernes, niso dovolili, da bi ga prepeljali na letališče. Vmes so se po mestu širile govorice, da je župan že mrtev.

Nazadnje so se izraelski zdravniki le prebili do harkovske bolnišnice: "Domači zdravniki so opravili veliko delo s posegi v prvih 24 urah in dosegli skoraj nemogoče, saj praktično ni bilo organa, ki ob streljanju nanj ni bil poškodovan," je povedal izraelski kirurg Roman Barak.

Potem ko so ga prepeljali na zdravljenje v Izrael, so mu tam opravili še tri operacije, v prsnem košu, trebuhu in na hrbtenici. "Hvala zdravnikom, da sem še na tem svetu, z eno nogo sem bil namreč že v grobu," je bil v intervjuju slikovit Genadij Kernes, ob katerem je v bolnišnici v Haifi ves čas njegova žena Oksana, piše ruska izdaja spletnega BBC.

Kdo ga je poskušal ubiti, ne ve Pravi, da se dobro spomni atentata. "Kdo me je poskušal ubiti, je zanimivo vprašanje tudi zame, a nanj nimam odgovora," pravi Kernes, na katerega je neznani storilec streljal med vožnjo na kolesu.

Po njegovih besedah je zdaj v Ukrajini veliko orožja na različnih straneh in težko je ugotoviti, kdo in kako je streljal. Sicer pa je to vprašanje za varnostne službe, vendar pri njih ne vidi kakšne posebne želje, da bi ugotovili resnico. "Harkovski 'siloviki' imajo zdaj dovolj drugega dela, treba je ohraniti red in varnost v mestu, kdo bi se lahko ukvarjal z mojim primerom," je rahlo ciničen Genadij Kernes.

Za enotno Ukrajino Čeprav velja za proruskega župana, se Kernes zavzema za to, da bi Ukrajina ostala enotna, Harkov pa njen del. Zaradi takšnih stališč naj bi mu že nekaj časa grozili, vendar se ni odločil za dodatne varnostne ukrepe.

Nekateri domači mediji mu kljub slabemu zdravstvenemu stanju ne prizanašajo, med drugim ga obtožujejo, da je v najtežjih časih pobegnil iz države in pustil svoje someščane na cedilu.

"Kako je mogoče misliti, da bi si ob svojem stanju zamislil takšen scenarij?" se sprašuje Kernes ob zanj absurdnih obtožbah in obljublja, da se bo prej ali slej vrnil v rodni Harkov, kjer se nima česa bati.

Ne spreglejte