Petek,
1. 7. 2011,
20.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Moamer Gadafi Evropa Libija

Petek, 1. 7. 2011, 20.28

8 let

Gadafi zagrozil z napadi v Evropi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Libijski voditelj Moamer Gadafi je zagrozil z napadi na cilje v Evropi, če zveza Nato ne bo končala napadov v Libiji.

"Nekega dne bomo to bitko prenesli v Evropo, cilji bodo vaši domovi, uradi, družine, kot so vaši cilji naši domovi," je dejal v zvočnem sporočilu, ki so ga predvajali udeležencem zborovanja v Tripoliju. V Tripoliju je bilo sicer eno največjih zborovanj v podporo Gadafiju v zadnjih tednih. Libijske upornike označil za izdajalce Gadafi je v nagovoru libijske upornike označil za izdajalce, svoje privržence pa je pozval, naj se odpravijo v gore na zahodu države ter "jih očistijo orožja", ki ga je tamkajšnjim upornikom dostavila francoska vlada. Vrh Afriške unije proti izvršitvi zapornega naloga Afriški narodi ne bodo izvršili zapornega naloga, ki ga je za libijskega voditelja Kadhafija izdalo Mednarodno kazensko sodišče, je sklenil vrh Afriške unije. Vrh je tudi ocenil, da nalog resno otežuje prizadevanja za politično rešitev spora.

Afriška unija je podobno stališče sprejela že v primeru sudanskega predsednika Omarja Al Baširja leta 2009, ki ga je obtožba bremenila genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človeštvu v Darfurju.

Afriška unija je vrh začela v Malaboju v Ekvatorialni Gvineji, v središču vrha pa je časovni načrt za Libijo. Ob visokih predstavnikih afriških držav na njem sodelujejo tudi predstavniki režima v Tripoliju, kot posebni gosti pa tudi predstavniki libijskih upornikov. Članice AU so sicer razdeljene med tiste, ki podpirajo Gadafija, in tiste, ki zahtevajo njegov odhod z oblasti.

Sodišče Gadafija obtožuje zločinov proti človečnosti Mednarodno kazensko sodišče je zaporni nalog zoper Gadafija izdalo v sredo, obtožuje pa ga zločinov proti človečnosti. Zaporni nalog je izdalo tudi za njegovega sina Saifa al Islama in svaka, vodjo libijskih obveščevalnih služb, Abdulaha al Sanusija.