Petek,
26. 8. 2011,
9.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

orkan

Petek, 26. 8. 2011, 9.37

8 let

FOTO: Američani se pripravljajo na Irene

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Orkan Irene, ki je okrepljen pustošil po Bahamih, se približuje ameriški vzhodni obali. Do zdaj je izredno stanje razglasilo že sedem ameriških zveznih držav.

Orkan je na otočju Bahami povzročil veliko gmotno škodo in na jugu otočja uničil ali poškodoval okoli 90 odstotkov domov. Še pred tem je Irene v Dominikanski republiki terjala najmanj tri smrtne žrtve, medtem ko več ljudi še pogrešajo. V Severni Karolini evakuirali določena območja Ameriški vzhodni obali se orkan zdaj približuje s hitrostjo vetra 185 kilometrov na uro. V zvezni državi Severna Karolina, ki bo najverjetneje prva na Irenini poti, so že začeli z evakuacijo nižje ležečih bolnišnic in negovalnih domov. Vsaj šest držav je prav tako razglasilo izredno stanje, poleg Severne Karoline še Virginija, Maryland, New Jersey, New York, Delaware in Connecticut. Veliko hrupa za nič? Če bo Irene sledila načrtovani poti, se bo v soboto zjutraj približala rtu Hatteras v Severni Karolini. Obstaja možnost, da se bo orkan do takrat okrepil do četrte stopnje s hitrostjo vetra 217 kilometrov na uro, vendar bo najverjetneje pred stikom z ameriško vzhodno obalo omagal do druge stopnje.

Irene je vendarle že terjala svoj davek, saj je evakuacija ogroženega področja prizadela tudi okoli 200 tisoč turistov, ki so morali zapustiti območje. Tokratni orkan je po opustošenju orkana Ika v Teksasu leta 2008 prvi, ki bo prizadel notranjost države.

Obama posvaril Američane pred orkanom Irene Prebivalce vzhodne obale je pred "izjemno nevarnim" orkanom Irene opozoril tudi ameriški predsednik Barack Obama. Vse ogrožene Američane je pozval, naj sprejmejo potrebne varnostne ukrepe in upoštevajo morebitne ukaze o evakuaciji.

"Ne čakajte. Ne zavlačujte" "Tega ne morem dovolj poudariti. Če ste na predvideni poti orkana, morate sedaj sprejeti varnostne ukrepe. Ne čakajte. Ne zavlačujte. Vsi upamo na najboljše, a moramo biti pripravljeni na najhujše," je dejal Obama pred svojim počitniškim domovanjem na otoškem letovišču Martha's Vineyard.

Obama: Vse kaže, da gre za zgodovinski orkan Obenem je pozval Američane, naj morebiten ukaz o evakuaciji vzamejo resno, saj po njegovih besedah "vse kaže, da gre za zgodovinski orkan". Kot je še zagotovil, se zvezne oblasti za izredne razmere že več dni pripravljajo na prihod orkana Irene in na ogrožena območja dostavljajo milijone litrov vode, hrano in zdravniško opremo.

Predsednik se bo predčasno vrnil s počitnic Kasneje je Obama sporočil, da se bo zaradi velike grožnje, ki jo predstavlja orkan, predčasno vrnil s počitnic. Kot je novinarjem dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest, bo predsednik ZDA Marta's Vineyard zapustil tekom dneva. Po prvotnih načrtih naj bi tam z družino počitnikoval do sobote.