SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Fitch: "Hypova slaba banka" ogroža nemške banke

4

termometer

Težave Hete Asset Resolution, "hišne slabe banke" nekdanje Hypo Alpe Adria International iz Celovca, bolj grozijo nemškim kot avstrijskim bankam.

Ob odpisu dolgov, ki ga napovedujejo, bodo nemške banke utrpele velike izgube, ki pa jih bo mogoče prebroditi, je danes opozorila bonitetna hiša Fitch.

Avstrijski finančni regulator je v začetku tega meseca vzpostavil moratorij za vsa izplačila upnikom Hete do konca maja 2016. S tem je ogroženega 9,8 milijarde evrov dolga. Izgube nemške banke velike, a obvladljive Fitch pričakuje, da bo Avstrija izvedla 50-odstotni odpis dolga Hete. "Izgube za nemške banke bodo velike, a bi morale biti obvladljive," so poudarili v bonitetni agenciji. Nemške banke imajo po njihovih izračunih v lasti okoli 40 odstotkov dolgov Hete zaustavljenih za izplačila.

Nemški časnik Handelsblatt je sicer danes poročal, da izpostavljenost nemških bank Heti znaša več kot pet milijard evrov. Med prizadetimi so enota zavarovalničarja Allianz Pimco, regionalna banka NRW Bank in državna slaba banka FMS.

Omenjeni časnik je Heto opisal kot časovno bombo za nemški finančni sektor.

Hypo Alpe Adrio, ki jo je v finančne težave spravilo kreditiranje tveganih poslov v obdobju ambiciozne širitve na Balkanu, je avstrijska država leta 2009 podržavila. Vlada je lani sklenila, da bo nestrateško premoženje bančne skupine reševala prek mehanizma tako imenovane slabe banke, ne z insolvenčnim postopkom.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin