Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 12. 2012,
10.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Evropski parlament proračun

Ponedeljek, 10. 12. 2012, 10.13

8 let

Evropski parlament o proračunu za leti 2012 in 2013

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V ospredju zadnjega letošnjega plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu bo razprava in glasovanje o proračunu Evropske unije za leto 2013 ter o rebalansu letošnjega proračuna.

V ospredju bodo tudi priprave na vrh EU naslednji teden ter predvsem razprave o vzpostavljanju bančne unije. Evropski parlament bo o proračunu predvidoma glasoval v sredo in zaenkrat vse kaže, da bo predlog dobil zadostno podporo. Še danes bodo ti predlogi sicer na rešetu parlamentarnega odbora za proračun. Glede na kompromis, ki so ga konec novembra dosegle članice, se bodo sredstva v proračunu unije za leto 2013 zvišala za 2,4 odstotka na 132,84 milijarde evrov. Rebalans letošnjega proračuna predvideva zvišanje plačil za šest milijard evrov. Vzpostavljanje bančne unije Evropski poslanci se bodo posvetili tudi poglabljanje integracije, predvsem vzpostavljanju bančne unije. To bo sicer glavna tema zasedanja Evropskega sveta v četrtek in petek. Pri tem je veliko odvisno od odločitev predsednikov vlad oz. držav, bo pa pred tem svoje predloge predstavil tudi Evropski parlament. Glasovanje o predlogih je prav tako predvideno za sredo. Glede na dosedanje predloge naj bi bančna unija slonela na treh stebrih - na skupnem nadzoru približno 6000 evropskih sistemskih bank s strani Evropske centralne banke, možnostjo reševanja bank z dokapitalizacijo iz skupnega sklada, pri čemer se to ne bo štelo v javni dolg držav, ter na jamstvenem skladu za vloge varčevalcev. Uvedba davka na finančne transkacije Kaj bo zaživelo kdaj, je še odprto. Kot je minuli četrtek predstavil predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, bi bila neposredna dokapitalizacija bank iz stalnega reševalnega sklada ESM lahko mogoča od aprila 2013, enotni bančni nadzor pa bi v celoti deloval z letom 2014. Po drugi strani v Berlinu predlagajo ravno nasprotni vrstni red. V zvezi s finančnimi zadevami se zanimiva razprava pričakuje tudi na temo uvedbe davka na finančne transakcije, pri čemer je interes za sodelovanje izrazilo enajst članic unije, vključno s Slovenijo.

Sistem evropskega patenta Pomembna tema tokratnih razprav v Strasbourgu bo tudi sistem evropskega patenta. Pred parlamentom bo kompromisno besedilo predsedstva sveta, po katerem bi patente v EU bistveno pocenili in skrajšali postopke. Patent EU v okviru tega sistema bi tako stal 980 evrov in ne več tisoč evrov, kot sedaj, namen pa je, da bi patentni postopki za zaščito intelektualne lastnine postali dostopnejši za mala in srednjevelika podjetja.

Nagrada Saharova za svobodo misli V sredo bo predsednik parlamenta Martin Schulz podelil tudi letošnjo nagrado Saharova za svobodo misli. Prejemnika sta dva iranska aktivista na področju človekovih pravic, odvetnica Nasrin Sotudeh in filmski režiser Džafar Panahi. Nagrado bo v njunem imenu prejelo pet predstavnikov, saj sta sama zaradi nasprotovanja iranskemu režimu v zaporu in ne smeta zapustiti države.

Izjava parlamenta o položaju na Bližnjem vzhodu Pričakovati je tudi posebne izjave Evropskega parlamenta glede položaja v Egiptu in razmer na Bližnjem vzhodu na sploh. Govorili naj bi tudi o krizi v Siriji in kako naj se EU pripravi na morebiten prihod večjega števila beguncev ali prosilcev za azil iz te države.

Ne spreglejte