Nedelja,
28. 1. 2018,
17.53

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

1

Natisni članek

Himalaja Reševanje Nanga Parbat Pakistan

Nedelja, 28. 1. 2018, 17.53

6 let, 2 meseca

Drama v Himalaji: "Ubijalska gora" zahtevala novo žrtev, Poljaki rešili francosko alpinistko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

1

Nanga Parbat | Foto zajem zaslona

Foto: zajem zaslona

Himalajski osemtisočak Nanga Parbat je zopet upravičil naziv ene od najbolj smrtonosnih pakistanskih gora. Med plezanjem na 8.126 metrov visok vrh je umrl poljski plezalec Tomasz Mackiewicz, njegovo partnerico, francosko alpinistko Elisabeth Revol, pa je rešila skupina poljskih plezalcev, ki se je sicer pripravljala na prvi zimski vzpon na K2, drugo najvišjo goro sveta.

Ekipa poljskih alpinistov je izpeljala spektakularno reševalno akcijo. Takoj ko so Denis Urubko, Adam Bielecki, Jaroslaw Botor in Piotr Tomala izvedeli za težave poljsko-francoskega para v steni Nanga Parbata – ta je z 8.126 metri deveta najvišja gora sveta – so stopili v akcijo. Helikopter pakistanske vojske jih je pripeljal dobrih tisoč metrov pod zadnji javljeni položaj Mackiewicza in Revolove, Urabko in Bielecki sta v nekaj več kot osmih urah premagala tisoč višinskih metrov in našla francosko alpinistko, svojega rojaka pa na žalost ne.

Nad iskanjem Mackiewicza, ta je imel v steni težave s snežno slepoto in hudimi omrzlinami ter se je na višini 7.400 metrov ločil od plezalne partnerice, so že obupali, moškega so razglasili za mrtvega.

Humar leta 2005 ušel krempljem Nanga Parbata

Tomaž Humar | Foto: Reuters Foto: Reuters Na Nanga Parbatu se je spektakularna reševalna akcija odvijala že leta 2005, ko je v steni šest tisoč metrov visoko obtičal Tomaž Humar. Humar je takrat šest dni čakal na pomoč in jo nazadnje tudi dočakal.

V eni od najbolj tveganih reševalnih akcij v Himalaji v zgodovini so ga s pomočjo helikopterja pakistanske vojske rešili z vrvjo, na kateri je visel vse do pristanka v baznem taboru.

Humarju sta pakistanska pilota podarila še en rojstni dan, dve leti pozneje pa izvrsten slovenski alpinist ni imel takšne sreče. Umrl je v steni 7.227 metrov visokega himalajskega vrha Langtang Lirunga.

Ubijalska gora

Gore Nanga Parbat se je še pred prvim uspešnim vzponom na njen vrh (leta 1953 je prvi na vrh stopil avstrijski plezalec Hermann Buhl) oprijel vzdevek "ubijalska gora" (Killer Mountain). V prvih poskusih osvojitve vrha je umrlo več kot 30 alpinistov, do letos je Nanga Parbat zahteval že več kot 80 življenj, če k tem ne prištejemo desetih žrtev terorističnega napada talibanov na bazni tabor leta 2013.

Četverica poljskih junakov, ki je včeraj rešila francosko alpinistko, se je sicer pripravljala na prvi zimski naskok na vrh 8.611 metrov visokega K2, druge najvišje gore sveta. Tudi K2 sicer velja za eno od najnevarnejših himalajskih gora.