Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 11. 2016,
21.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

36

Natisni članek

Hillary Clinton Donald Trump volitve v ZDA 2016

Torek, 8. 11. 2016, 21.26

6 let, 6 mesecev

Hillary Clinton: Ta poraz boli, ampak nikoli ne smemo nehati verjeti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

36

melania trump, volitve, ZDA | Foto Reuters

Foto: Reuters

Donald Trump je 45. predsednik Združenih držav Amerike. Republikanec je odločno porazil demokratinjo Hillary Clinton, volilni poraz je priznala tudi v tradicionalnem nagovoru. "Ta poraz boli, ampak nikoli ne smemo nehati verjeti in se bojevati za tisto, za kar se je vredno bojevati," je povedala Clintonova.

Trump je zbral 290 elektorskih glasov, Clintonova 232. Vsi še niso prešteti, a na izid volitev ne morejo več vplivati. Za zmago je bilo sicer dovolj že 270 elektorskih glasov.

Donald Trump bo kot 45. predsednik ZDA zaprisegel 20. januarja 2017, po zmagi pa je zatrdil, da bo interese ZDA vedno postavljal na prvo mesto, da bo poskrbel za podvojitev gospodarske rasti in da vojni veterani ne bodo več zapostavljeni. Za podporo se je zahvalil vsej svoji družini, med drugim svoji ženi, Slovenki Melanii Trump. Funkcijo podpredsednika bo opravljal Mike Pence.

"Ta poraz boli, ampak nikoli ne smemo nehati verjeti"

Poražena demokratska kandidatka Hillary Clinton je Trumpu v telefonskem pogovoru že ponoči čestitala za zmago, tradicionalni javni nagovor, v katerem je tudi uradno priznala poraz, pa je opravila šele danes.

"Donald Trump bo naš predsednik. Dolžni smo biti odprti in mu dati priložnost, da vodi," je dejala vidno razočarana Clintonova. | Foto: Reuters "Donald Trump bo naš predsednik. Dolžni smo biti odprti in mu dati priložnost, da vodi," je dejala vidno razočarana Clintonova. Foto: Reuters

"Sinoči sem predsedniku Trumpu ponudila pomoč in resnično upam, da bo pri svojem delu uspešen. To ni izid, ki smo si ga želeli, vseeno pa mislim, da se bomo lahko osredotočili na vrednote, ki si jih delimo, in se delali v dobro vseh nas. Ponosna sem na vse, ki ste me podprli. Te volitve so pokazale, da smo Američani morda razdeljeni huje, kot smo mislili, ampak še vedno verjamem v Ameriko. Ta izid moramo sprejeti in se zazreti v prihodnost," je danes v New Yorku povedala Clintonova in dodala, da so ameriške sanje dovolj velike za vse.  

"Ta poraz boli, ampak nikoli ne smemo nehati verjeti in se bojevati za tisto, za kar se je vredno bojevati," je še dodala.

Trump pozval k enotnosti

"Žal mi je, ker ste me čakali. To je zapleten posel. Dobil sem klic Clintonove, ki nam je čestitala za zmago, jaz pa sem njej čestital za trdo kampanjo. Močno se je bojevala. Dolgo je delala in služila naši državi, zato smo ji lahko hvaležni. To mislim iskreno. Zdaj moramo preseči delitve. Čas je, da stopimo skupaj kot en, združen narod," je v svojem zmagovitem govoru že ponoči poudaril Trump, ki mu je tudi aktualni predsednik Barack Obama čestital za zmago ga povabil na pogovor v Belo hišo. 

Obama: Vsi želimo najboljše za našo državo

"Ni skrivnost, da imava s Trumpom različne poglede. Ne pozabite, podobno je bilo tudi leta 2008, ko sem bil prvič izvoljen in sem nasledil Busha. Njegova ekipa je storila vse, da smo uspešno izpeljali menjavo, to bomo storili tudi mi in Trumpova ekipa," je dejal Obama.

"Nismo najprej demokrati ali republikanci. Najprej smo Američani. Najprej smo domoljubi. Vsi želimo najboljše za našo državo" je dejal Obama. "To sem slišal tudi v Trumpovih izjavah. To sem slišal, ko sem govoril z njim. In to me je opogumilo," je dodal.

Trump je trenutno zbral 47,7 odstotka volilnih glasov, Clintonova pa 47,5 odstotka, a so ključni za zmago elektorski glasovi.

Trumpu za zmago med prvimi čestital Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin je bil eden od prvih tujih voditeljev, ki je Trumpu čestital za zmago. Ob tem je poudaril, da pričakuje konstruktiven dialog med državama. Uspešnega sodelovanja z ZDA se nadeja tudi kitajski premier Xi Jinping, čestitkenovemu predsedniku je poslal tudi mehiški predsednik Pena Nieto. Tako Mehika kot Kitajska sta se sicer v Trumpovih predvolilnih govorih pojavljali kot krivki za številne težave ZDA.

Iranski zunanji minister Mohamad Džavad Zarif je Trumpa pozval, naj ZDA spoštujejo mednarodne sporazume. Trump je med kampanjo dejal, da bo raztrgal jedrski dogovor s Teheranom. "Vsak ameriški predsednik mora razumeti realnost današnjega sveta. Najpomembnejša stvar je, da se prihodnji ameriški predsednik drži dogovorov," je med obiskom v Romuniji povedal Zarif.

Čestitke je poslal tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je Trumpa označil za "pravega prijatelja Izraela". Kot je dejal, se veseli sodelovanja z njim za izboljšanje varnosti, stabilnosti in miru v njihovi regiji. "Železna vez med ZDA in Izraelom temelji na skupnih vrednotah, podprta je s skupnimi interesi in gnana s skupno usodo," je dodal Netanjahu. Kasneje so sporočili, da se je premier po telefonu pogovarjal s Trumpom, ki ga je povabil na obisk v Washington.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je preko tiskovnega predstavnika sporočil: "Pripravljeni smo na pogovor z novoizvoljenim predsednikom in na vzpostavitev palestinske države z mejami iz leta 1967."

STA

Čestitke tudi iz Slovenije

Trumpu je čestital tudi slovenski premier Miro Cerar. "Prizadeval si bom, da bi prijateljstvo, sodelovanje in zavezništvo še poglobili," je po njegovi zmagi dejal predsednik republike Borut Pahor, poroča STA. Ameriške volitve kažejo na veliko delitev volilnega telesa, je dejal zunanji minister Karl Erjavec. Po njegovem mnenju je pomembno, da so volitve demokratične. Ocenil je še, da je Trumpova zmaga posledica želje Američanov po spremembah, odločitev za nekaj novega pa postavlja veliko odprtih vprašanj, še poroča STA

Fotogalerija
1 / 7

V katerih državah je zmagal Trump in v katerih Clintonova

Ameriški volivci predsednika ne volijo neposredno, ampak posredno. Novega predsednika in podpredsednika namreč izvoli kolegij volilnih mož oziroma elektorjev. Teh elektorjev je 538, zmagovalec pa mora dobiti najmanj 270 elektorskih glasov. Elektorje izberejo posamezne zvezne države (teh je 50) in prestolnica Washington D. C.

Melania Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

Tudi kongresne volitve dobili republikanci

Poleg predsedniških volitev so izvedli tudi volitve v kongres, ki je sestavljen iz predstavniškega doma in senata.

Republikancem je uspelo zadržati večino v predstavniškem domu. Trenutne projekcije kažejo, da so osvojili 235 sedežev, demokrati pa 191.

V senatu bodo glede na zdajšnje izide republikance zastopalo 51 predstavnikov, demokrate pa 47.

Preberite še:
Hvala bogu, da je tega konec
Melanijina prijateljica iz otroštva: Vesela sem zanjo
Kateri kandidat za predsednika ZDA bolj laže

Ne spreglejte