Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 11. 2016,
13.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

2

Natisni članek

Donald Trump Hillary Clinton volitve v ZDA 2016

Torek, 8. 11. 2016, 13.48

6 let, 6 mesecev

Amerika izbira: svoj glas že oddala tudi Clintonova in Trump #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

2

Foto: Reuters

V ZDA so danes predsedniške volitve, težko pričakovani končni obračun med demokratsko kandidatko Hillary Clinton in njenim republikanskim tekmecem Donaldom Trumpom. Oba sta že glasovala. Rezultati bodo znani jutri zgodaj zjutraj.

V noči na sredo bomo na Siol.net v živo spremljali rezultate volitev v ZDA. Takoj zjutraj bodo na voljo prvi odzivi, ob 9.00 pa boste lahko na Siol.net prebrali ekonomsko analizo o tem, kako bo rezultat volitev vplival na Slovenijo.

Clintonova je glas oddala na volišču nedaleč od svojega doma, pri tem jo je pozdravila skupina podpornikov in navdušencev. Skupaj z možem, nekdanjim ameriškim predsednikom Billom Clintonom, sta glasovala na volišču v osnovni šoli v kraju Chappaqua v zvezni državi New York. Tam jo je pričakalo okoli 150 podpornikov in navdušencev, ki so ji že vzklikali: "Gospa predsednica."

Demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton je glasovala na osnovni šoli Douglasa Griffina v Chappaqui v New Yorku. | Foto: Reuters Demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton je glasovala na osnovni šoli Douglasa Griffina v Chappaqui v New Yorku. Foto: Reuters

"Tako sem srečna. Neverjetno srečna sem," je z velikim nasmehom dejala Clintonova po prihodu iz volilne kabine. Takoj zatem se je podala med privržence in z njimi kramljala. "Tu so vsi moji prijatelji in moji sosedje. To me zelo veseli," je dodala morebitna prihodnja predsednica ZDA.

Tudi Donald Trump je glasoval v New Yorku. Na volišče ga je spremljala žena Melania. Tajna služba je ob njegovem prihodu tudi zaprla ulico pred voliščem na Manhattnu, kjer živi. Ob prihodu je najprej kupil nekaj od nekega otroka, ki je ponujal pecivo, nato pa se je podal v volilno kabino.

Donald Trump je svoj glas oddal na volišču na Manhattnu v New Yorku. | Foto: Reuters Donald Trump je svoj glas oddal na volišču na Manhattnu v New Yorku. Foto: Reuters

"Vse je zelo dobro," je izjavil, ko so ga zbrani novinarji vprašali, ali je slišal kaj o prvih rezultatih. Trumpa so sicer na volišču pričakali tudi protestniki.

Pred tem je Trump kot gost nastopil tudi na televiziji Fox in bil zelo dobre volje. Napovedal je zmago v več zveznih državah, v katerih so ankete napovedovale tesen izid. Med kampanjo po vseh ZDA se je prepričal, da so "ljudje v tej državi naravnost neverjetni", je še dejal morebitni prihodnji ameriški predsednik.

Protestnica na volišču v New Yorku | Foto: Reuters Protestnica na volišču v New Yorku Foto: Reuters

Trumpov sin Eric naredil selfi z glasovnico

Eric Trump, sin republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trump, je na Twitterju objavil svojo fotografijo z izpolnjeno glasovnico. Zaradi tega bi se lahko znašel v težavah, saj je to v zvezni državi New York prepovedano.

Z objavo fotografije, ki jo je 32-letni Eric Trump medtem že izbrisal, je kršil zakonodajo New Yorka, ki podobno kot še več kot deset drugih zveznih držav volivcem prepoveduje objavljanje fotografij izpolnjenih glasovnic.

Trump je s svojimi sledilci delil fotografijo svoje glasovnice, na kateri je obkrožil očetovo ime, zraven pa pripisal: "Neverjetna čast je glasovati za svojega očeta! Tako dobro bo delal za ZDA!"

Obama začel volilni dan tradicionalno – s košarko

Odhajajoči ameriški predsednik Barack Obama je današnji volilni dan v ZDA začel po svoji tradiciji – s košarko s prijatelji. Tako je namreč dan začel tudi, ko so bile volitve leta 2008 in 2012. In podobno, kot je to tedaj prineslo srečo njemu, zdaj upa, da jo bo njegovi favoritki Hillary Clinton.

Svoj glas je Obama sicer že oddal predčasno. S tem je poskušal vzpodbuditi višjo volilno udeležbo. Predčasno je sicer v 34 zveznih državah in prestolnici Washington, tam, kjer to omogočajo, glasovalo 43 milijonov Američanov ali več kot četrtina registriranih volivcev.

Ker je svojo državljansko dolžnost torej že opravil, je 55-letni predsednik Belo hišo zapustil že zgodaj davi, ko so se v prvih zveznih državah na vzhodni obali ZDA začela odpirati volišča. V temnih vsakdanjih oblačilih in z bejzbolsko čepico se je odpravil skozi Washington v Fort McNair.

Na spremljanje ameriških volitev so pripravljeni tudi v Sevnici, rojstnem kraju Melanie Trump. | Foto: Matej Leskovšek Na spremljanje ameriških volitev so pripravljeni tudi v Sevnici, rojstnem kraju Melanie Trump. Foto: Matej Leskovšek Od leta 1960 takoj po polnoči na volilni torek glasove preštejejo in objavijo v Dixville Notchu. Tokrat je v kraju slavila Clintonova, ki so ji volivci zaupali štiri glasove, Trump je dobil dva, po enega pa kandidat svobodnjakov Gary Johnson in Mitt Romney, ta ne kandidira. Udeležba na volitvah v kraju z 12 prebivalci je bila letos za 20 odstotkov nižja kot leta 2012.

Na splošnih volitvah Američani poleg novega predsednika ZDA danes volijo tudi vseh 435 članov predstavniškega doma in tretjino članov senata. Poleg številnih lokalnih volitev za župane ali državne kongrese bodo tudi volitve za guvernerje 12 od skupno 50 zveznih držav.

Čakanje rezultatov v Sevnici se bo začelo ob štirih zjutraj v lokalu Central. | Foto: Matej Leskovšek Čakanje rezultatov v Sevnici se bo začelo ob štirih zjutraj v lokalu Central. Foto: Matej Leskovšek

Izvedli bodo še volitve v državne kongrese, mestne svete, za župane in številne referendume, med drugim v devetih zveznih državah odločajo o legalizaciji marihuane, v dveh pa o prepovedi smrtne kazni.

Več utrinkov z ameriških volitev si oglejte v spodnji galeriji.

Fotogalerija
1 / 14
Volilno dogajanje lahko spremljate tudi na Planet TV. Gostili bodo poznavalce ter se pogovarjali s Slovenci, ki živijo in ustvarjajo v ZDA. Rezultate bodo z ekipo čakali tudi v Sevnici, rojstnem kraju Melanie Trump. Izredne novice Planet Danes: Ameriške volitve bodo na sporedu ob 6.55, 9.35 in 12.50. Spremljanje ameriških volitev bodo na Planet TV sklenili ob 18. uri, ko bo na sporedu dokumentarni film Slovenija na pragu Bele hiše, ob 18.30 pa bo sledila še pogovorna oddaja, ki jo bo vodil Mirko Mayer.
Ne spreglejte