Sreda,
27. 4. 2016,
7.43

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

1

Natisni članek

Donald Trump Hillary Clinton ZDA volitve

Sreda, 27. 4. 2016, 7.43

6 let, 7 mesecev

Donald Trump in Hillary Clinton na zmagovitem pohodu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

1

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Newyorški milijarder Donald Trump je v torek na strankarskih volitvah v vseh petih državah severovzhoda ZDA povozil svoja dva še preostala protikandidata za osvojitev republikanske predsedniške nominacije, na demokratski strani pa je zanesljivo slavila Hillary Clinton, čeprav manj prepričljivo kot Trump.

Poslovnež je osvojil večino republikanskih glasov v Pensilvaniji, Marylandu, na Rhode Islandu, v Connecticutu in Delawaru. Po štetju tiskovne agencije AP je do zdaj osvojil 927 delegatov za strankarsko konvencijo junija v Clevelandu, za osvojitev nominacije pa jih potrebuje 1.237.

Trump je v torek dobil veliko večino delegatov, čeprav jih 54 iz Pensilvanije ostaja neznanka. Ne glede na izide volitev se ti delegati lahko odločijo po svoje, ker jim pravila državne stranke dovoljujejo, da se ne opredeljujejo vnaprej. Trump ima zato nov upravičen razlog, da se huduje nad lastno stranko.

Trump osvojil vse kategorije republikanskih volivcev

Glede na izide vzporednih anket je Trump osvojil vse kategorije republikanskih volivcev, ki so omejeni na belopolte moške in ženske. Senator iz Teksasa Ted Cruz ima zdaj najmanj 559 delegatov, guverner Ohia John Kasich pa 148, tako da nimata možnosti, da bi do konvencije zbrala 1.237 delegatov. Kandidata sta zato sklenila dogovor, da si ne bosta skakala v zelje in da bosta poskušala skupaj ustaviti Trumpa na poti do nominacije.

Cruz se bo posvetil kampanji v ključni državi Indiani, kjer bodo volitve 3. maja. Če Trump osvoji Indiano, ki je ena od desetih še preostalih držav, kjer republikanci še niso volili, bo zgodbe konec, saj premočno vodi v anketah z delegati bogate Kalifornije in tudi drugih.

Prepričan o zmagi se je že posvetil Clintonovi

Za Trumpa je bilo zgodbe konec že sinoči, saj je tekmo razglasil za dobljeno in se v govoru posvetil napadom na Hillary Clinton. Razglasil jo je za nesposobno in napovedal, da bo sam za ženske storil veliko več kot nekdanja državna sekretarka.

Zatrdil je, da ga imajo ženske veliko bolj rade kot Clintonovo. Med drugim je izrazil zaskrbljenost nad tem, kako se demokratska stranka obnaša do senatorja iz Vermonta Bernarda Sandersa, ki ga je pozval, naj sproži neodvisno kandidaturo.

Hillary Clinton ima že 90 odstotkov vseh delegatov, potrebnih za nominacijo. | Foto: Reuters Hillary Clinton ima že 90 odstotkov vseh delegatov, potrebnih za nominacijo. Foto: Reuters

Sanders še ni priznal poraza

Sanders v svojem govoru v Zahodni Virginiji tega ni storil, obenem pa tudi ni priznal poraza, čeprav poti do zmage praktično nima več. Clintonova je Sandersu priznala premoč le na Rhode Islandu in ima zdaj že 90 odstotkov vseh delegatov, potrebnih za zmago. Skupaj je to okrog 2.100, za zmago pa jih je potrebnih 2.383. Sanders je zbral 1.271 delegatov.

Do konca procesa izbire demokratskega kandidata je še 16 tekem, in ker se delegati delijo proporcionalno, se bo moral Sanders kmalu odločiti, ali bo v Belo hišo pomagal prvi ženski v zgodovini ali bo poslušal Trumpa in omogočil zmago newyorškemu milijarderju.

Clintonova pozvala Sandersove privržence, naj se ji pridružijo

Clintonova je v zmagovitem nagovoru podpornikom v Philadelphii, kjer bo konec junija demokratska konvencija, povedala, da republikanski pristop ne bo zmanjšal neenakosti v ZDA, niti povečal priložnosti za vse. Zaradi tega je pozvala Sandersove privržence, naj se ji pridružijo, podoben poziv pa je poslala neodvisnim volivcem in preudarnim republikancem.

Demokrati in republikanci imajo naslednje volitve 3. maja v Indiani

Glede na vzporedne ankete v Pensilvaniji je bila kar četrtina republikanskih udeležencev volitev naravnost prestrašena zaradi možnosti, da lahko Trump postane predsednik ZDA. Okrog 60 odstotkov republikancev meni, da je njihova tekma razdelila stranko, okrog 70 odstotkov demokratov pa, da je njihova tekma stranko poživila.

Clintonova je glede na vzporedne ankete v petih državah ponovno osvajala večino glasov žensk, manjšin in starejših, Sandersu pa so ostali mlajši od 30 let in belopolti moški. Demokrati in republikanci imajo naslednje volitve 3. maja v Indiani.