Torek,
23. 7. 2024,
10.45

Osveženo pred

10 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,45
Hrvaška tragedija dom starejših občanov morilec Daruvar

Natisni članek

Torek, 23. 7. 2024, 10.45

10 minut

Zaslišanje daruvarskega morilca: motiv za streljanje prepir z mamo zaradi plačevanja stroškov za dom?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,45
Daruvar | Dom starejših občanov v Daruvarju | Foto Pixsell

Dom starejših občanov v Daruvarju

Foto: Pixsell

Upokojeni vojaški policist Krešimir Pahoki je v ponedeljek vstopil v dom starejših občanov v Daruvarju in s strelnim orožjem ubil šest ljudi. Kot poročajo hrvaški mediji, so morilca zjutraj zaslišali in predali nadzorniku pripora, iz bolnišnice pa so sporočili, da se pri njih zdravijo še štirje ranjenci. Njihovo stanje je stabilno. V Daruvarju so zaradi napada za sredo razglasili dan žalovanja.

V Domu starejših in nemočnih občanov na Mažuranićevi ulici v Daruvarju je bilo v ponedeljek ubitih šest ljudi. Upokojeni vojaški policist Krešimir Pahoki je vstopil v dom in začel streljati, pri čemer je na kraju dogodka umrlo pet ljudi, več pa je bilo ranjenih, kasneje je v bolnišnici umrla še ena oseba. Med umrlimi so pet stanovalk doma, med njimi mati morilca, in negovalec Damir Fijala, ki v ponedeljek sploh ne bi smel delati, ampak je nadomeščal sodelavca, ki je na dopustu.

Morilca so zaslišali in predali nadzorniku pripora 

Pahoki je po napadu odšel v bližnjo kavarno, kjer si je naročil pijačo, nato pa so ga aretirali. Gre za upokojenega vojaškega policista s preteklostjo groženj z orožjem, ki ima težave z alkoholom. Leta 1996 mu je Franjo Tuđman podelil spomenico domovinske hvaležnosti. To podeljujejo hrvaškim državljanom za častno in vzorno službo.

Moškega so danes prepeljali v pripor v Bjelovarju, kjer ga čaka zaslišanje pred preiskovalnim sodnikom. To bo njegova prva priložnost, da poda svoj zagovor, iz katerega bi policija lahko izvedela več o motivih tragedije brez primere.

Za zdaj je vse v domeni ugibanj, a motiv naj bi bil prepir z mamo zaradi plačila stroškov za dom, v katerem je bila nastanjena deset let. 

Po poročanju spletnega portala N1 obstaja možnost, da ga bodo zaradi obsega kaznivega dejanja pred preiskovalnega sodnika privedli šele v sredo.

V bolnišnici so ostali pacienti s strelnimi ranami 

Ravnateljica bolnišnice v Pakracu Marina Major je dejala, da so v bolnišnici zadržali še štiri bolnike s težkimi poškodbami, a je dodala, da je njihovo stanje stabilno. 

"Pacienti, ki so ostali, so pacienti s strelnimi ranami. Dva pacienta z lažjimi poškodbami smo odpustili," je povedala Majorjeva in razkrila, da so med ranjenimi tudi zaposleni v domu. Dodala je, da so bolniki, oskrbovanci in zaposleni v domu dobili psihološko pomoč in lahko zanjo še vedno zaprosijo. 

Z napadom je zagrešil enajst kaznivih dejanj 

Hrvaška policija je danes končala kriminalistično preiskavo incidenta in sporočila, da je osumljenec z napadom zagrešil enajst kaznivih dejanj. Gre za femicid, umor, štiri hude umore, tri poskuse hudih umorov in dva poskusa umora, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Za večkratni umor napadalcu grozi najmanj deset let zapora, kot je za hrvaško televizijo N1 povedal odvetnik Branko Šertić, pa bi bil pod določenimi pogoji lahko obsojen celo na 40 ali 50 let zaporne kazni.

Ker je moški že v preteklosti grozil z orožjem, se je na hrvaško policijo vsul plaz kritik, češ da ni ustrezno ukrepala. Policija je sporočila, da je ustanovila komisijo, ki naj bi ugotovila morebitne nepravilnosti, poroča hrvaški spletni portal index.

V Daruvarju so za sredo razglasili dan žalovanja 

V Daruvarju so zaradi napada za sredo razglasili dan žalovanja. V slavonskem mestu bodo zastave na javnih zgradbah spuščene na pol droga, kulturne in zabavne prireditve pa so odpovedane.

dom starejših Daruvar
Novice Masaker v domu starejših občanov: moški ubil svojo mamo in še pet oseb #video
Krešimir Pahoki, domnevni stelec v Daruvarju
Novice To je moški, ki je po strelskem pohodu sedel v kavarno in si naročil pijačo