Torek,
9. 8. 2011,
16.58

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Danska Nemčija

Torek, 9. 8. 2011, 16.58

8 let, 5 mesecev

Danska bo v Nemčiji začela postavljati obmejno infrastrukturo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Danska bo na nemški strani avtocestnega mejnega prehoda Ellund na dansko-nemški meji septembra začela postavljati obmejno infrastrukturo.

Kot je pojasnil predstavnik ministrstva za promet v nemški zvezni deželi Schleswig-Holstein, bodo gradbena podjetja septembra začela na avtocesti postavljati signalizacijo za zmanjšanje hitrosti, semaforje in zapornice. "Infrastruktura ni povezana s poostritvijo nadzora na meji" Danska naj bi postavitev infrastrukture na meji načrtovala že več let. Kot zagotavlja, naj bi z njo olajšali nadzor na meji ter izboljšali varnost v prometu. Dejstvo, da postavitev infrastrukture sovpada z okrepljenim nadzorom na mejah z Nemčijo in Švedsko, notranjih mejah v schengenskem prostoru, pa naj bi bilo zgolj naključje. EU je zaskrbljena zaradi načrtov EU se je na danske načrte odzvala z zaskrbljenostjo. Tiskovna predstavnica Evropske komisije je poudarila, da v Bruslju zelo pozorno spremljajo razmere in da danske oblasti evropskim še niso priskrbele zadostnih informacij.

V EU zagotavljajo, da so bila gradbena dela, ki jih bodo začeli izvajati septembra, po njihovih podatkih predvidena šele za prihodnje leto. "Če bo v zvezi s tem prišlo do novih dogajanj, jih bomo nadzorovali in opazovali, če je to v redu," je dejal predstavnik komisije Olivier Bailly. "Če bo danski nadzor na meji nesorazmeren ali bo oviral prost pretok blaga ali ljudi, bomo posredovali, " je še napovedal. Danski načrti so sprva naleteli na veliko nerazumevanje tudi na nemškem zunanjem ministrstvu v Berlinu.

Spomnimo: Danska je okrepljen nadzor na mejah z Nemčijo in Švedsko začela izvajati 5. julija. Dodatni cariniki izvajajo nadzor s ciljem zajezitve čezmejnega kriminala. Danska naj bi okrepljen nadzor izvajala "na nekaterih mestih na podlagi analiz tveganja", kar naj ne bi bilo v nasprotju s schengenskimi pravili, ki prepovedujejo "sistematičen nadzor" na notranjih mejah.