Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 3. 2013,
7.37

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ciper banka finančna pomoč davek

Torek, 26. 3. 2013, 7.37

4 leta, 1 mesec

Ciper: Veliki varčevalci ob kar 40 odstotkov prihrankov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ciprski finančni minister je še enkrat zagotovil, da bodo mali varčevalci obvarovani davka na bančne vloge, medtem ko naj bi se velikim varčevalcem po novem obetala kar 40-odstotna obdavčitev.

Ciprski finančni minister Michalis Sarris je v pogovoru za britanski BBC sporočil še, da bi se 40-odstotni davek na bančne vloge lahko pretvoril v lastniški delež v banki. "Končni delež še ni določen, v vsakem primeru pa bo precejšen," je še povedal Sarris, ki je potrdil, da vse ciprske banke ostajajo zaprte do četrtka.

Sarris pričakuje, da bo ob ponovnem odprtju bank mogoče opaziti določeno "krvavenje oziroma odtok" sredstev, vendar se bo po začetku črpanja evropske pomoči zaupanje vlagateljev povrnilo. Čeprav je gospodarstvo dolžniška kriza močno prizadela, pa bi v prihodnjih letih Ciper lahko imel korist od "energijskega razcveta", meni minister, ki s tem namiguje na naftna polja na južni strani države.

Odstopil prvi mož Bank of Cyprus, ljudje na ulicah Nad načrti nikakor ni bil navdušen prvi mož Bank of Cyprus Andreas Artemi, ki je po neuradnih informacijah ciprskega državnega radia RIK danes protestno odstopil. Menda se ni strinjal s prisilno zaplembo dela denarnih vlog.

Svoje nestrinjanje z rešilnim načrtom pa je izrazilo tudi več sto ciprskih študentov, ki so se na protestnem pohodu podali proti predsedniški palači v Nikoziji. Pohod so organizirali prek spletnega družbenega omrežja Facebook. "Trojka ven iz Cipra," je pisalo na transparentih, ki so jih nosili besni študenti. "Roke stran od Cipra," je vpije okoli 1500 udeležencev pohoda. Ko so se sprehodili mimo stavbe ministrstva za delo, jih je sicer toplo pozdravilo več javnih uslužbencev.

Na protestih pred ciprskim parlamentom se je zbralo tudi 3000 dijakov in študentov, ki so pred težavnimi varčevalnimi ukrepi protestirali pred tamkajšnjim parlamentom. Strah je protestnikom v kosti nagnala preteča recesija in povečanje brezposelnosti. Predvsem mladi protestniki so med drugim razvili plakate na katerih je med drugim pisalo: "Tudi samim nam bo uspelo" in "Trojka mora oditi".

Banke zaprte do četrtka Ciprska centralna banka je sporočila, da do četrtka ostajajo zaprte vse banke, ob odprtju pa bodo kljub dogovoru z evropskimi posojilodajalci začasno omejene transakcije. Pred tem je centralna banka sicer nameravala odpreti vse banke razen dveh največjih, svojo odločitev pa je ponoči spremenila. Menijo, da bo zaprtje vseh bank omogočilo, da bo celoten bančni sistem še naprej deloval gladko.

Predsednik Nikos Anastasiades je ob tem povedal, da bodo začasno omejili pretok kapitala, vendar se v podrobnosti ni spuščal. Limit pri dvigih na bankomatih prav tako ostaja pri 100 evrih. Ciprski predsednik je v televizijskem nagovoru napovedal, da bo vlada sprožila kazensko preiskavo o vzrokih in odgovornih za skorajšnji propad ciprskega bančnega sektorja.

V Bruslju so v ponedeljek sprejeli dogovor o finančni pomoči Cipru v vrednosti desetih milijard evrov. V okviru dogovora bodo zaprli banko Laiki, njeni nezavarovani depoziti nad 100.000 evrov bodo zamrznjeni. V okviru konverzije depozitov za lastniški delež se jih bo porabilo za poravnavo dolgov banke Laiki in dokapitalizacijo Bank of Cyprus. Veliki varčevalci druge naj bi bili po prvotnih domnevah zaradi enkratne davčne dajatve le ob okoli 30 odstotkov prihrankov. Anastasiades je še dejal, da je dogovor o pomoči Cipru boleč, vendar se je država le tako lahko izognila bankrotu.

Predsednik ciprskega parlamenta nad sumljive bančne transakcije V tednih in dneh pred zaprtjem ciprskih bank za čas sklepanja dogovora o rešilnem paketu je na otoku prišlo do nenavadno visokih nakazil denarja v tujino in dvigov gotovine. Predsednik ciprskega parlamenta Ginakis Omiru je sedaj po neuradnih informacijah zahteval seznam spornih transakcij.

Omiru želi preveriti, ali so ljudje, ki so bili blizu krogov odločanja v ciprski centralni banki in predsedniški palači ter so vedeli za načrtovano zaprtje bank, svoj denar preusmerili v tujino.

Šef evroskupine popravil svojo izjavo: Ciper je poseben primer Vodja evroskupine, nizozemski finančni minister Jeroen Dijsselbloem, čigar izjava, da naj bi se ciprski model v prihodnje uporabljal tudi za druge države z evrom, ki bodo v težavah, je v ponedeljek sprožila razburjenje na trgih, je zvečer zagotovil, da je ciprski primer poseben. "Ciper je poseben primer, vključuje posebne izzive, ki so terjali reševalne ukrepe, za katere smo se dogovorili," je zvečer v kratkem sporočilu zapisal Dijsselbloem. Dodal je, da "programe makroekonomske prilagoditve pripravljajo glede na razmere v posamezni državi, pri čemer se ne uporablja noben model". Pred tem je šef evroskupine namignil, da bi se utegnil ciprski model v prihodnje uporabljati tudi za druge države v območju evra.

Dejal je, da bi morale večje breme reševanja držav z evrom namesto davkoplačevalcev prevzeti banke. "Jemanje bremen finančnemu sektorju in njihovo prelaganje na ramena javnosti ni dobro," je dejal. Njegova izjava je sprožila pretres na borzah ter občuten padec vrednosti evra.

Ne spreglejte