Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 10. 2020,
7.34

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

2

Natisni članek

zabava italijanska hrana Koronavirus Češka

Torek, 13. 10. 2020, 7.34

3 leta, 6 mesecev

V Italiji porast okužb in vse večje omejitve, v Belgiji policijska ura

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

2

Italija turizem | Foto Reuters

Foto: Reuters

Italijanska vlada zaostruje zaščitne ukrepe za zajezitev pandemije covida-19. V prihodnje bodo v Italiji omejene tudi zasebne zabave, tako na prostem kot v zaprtih prostorih. V belgijskih provincah Valonski Brabant in Luxemburg pa bo zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom od srede veljala policijska ura. Po poročanju medijev je mogoče pričakovati uvedbo policijske ure tudi v Parizu in drugih mestih, kjer je že razglašena najvišja stopnja nevarnosti širjenja okužb.

Premier Giuseppe Conte je v torek podpisal dekret, po katerem so prepovedane zabave v lokalih in nočnih klubih. Zabave po slovesnostih, kot so poroke, so omejili na največ 30 oseb. Vlada državljanom še svetuje, naj se tudi sicer ne družijo z več kot šestimi osebami, ki niso del njihovega gospodinjstva, poročanje nemške tiskovne agencije dpa povzema STA.

Nova pravila naj bi sprva veljala 30 dni. Uvedli bodo še omejitev odpiralnih časov za bare in restavracije do polnoči. Od 21. ure pa ni več dovoljeno, da gostje stoje jejo in pijejo pred lokali. Vlada je prepovedala tudi šolske ekskurzije in kontaktne športe za amaterje.

V Italiji so v zadnjih 24 urah zabeležili porast novih okužb z novim koronavirusom in število smrti zaradi covida-19. V zadnjih 24 urah so potrdili 5901 okužbo, dan prej 4619. Umrlo je 41 bolnikov s covidom, dan prej 39. Na Apeninskem polotoku je trenutno 87.193 aktivnih okužb z novim koronavirusom, poroča STA.

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Novice Neuradno: danes padel nov rekord, več kot 500 novih okužb #video

Število obolelih v italijanskih bolnišnicah preseglo 5000

V bolnišnicah so hkrati presegli številko 5000. Po podatkih italijanskega ministrstva za zdravje se v bolnišnicah trenutno zdravi 5076 bolnikov s covidom-19. Na intenzivni negi je 514 bolnikov.

"Razmere so trenutno pod nadzorom. Če pa bo prišlo do velikega porasta novih okužb, kot se to dogaja v Franciji, naš zdravstveni sistem lahko zdrži največ dva meseca," je opozoril prvi mož največjega italijanskega združenja zdravnikov Annao-Assomed Carlo Palermo. Poudaril je, da je pomembno, da Italijani spoštujejo vse ukrepe za zajezitev okužb.

Italijanska vlada je v noči na danes sprejela odlok o novih, ostrejših ukrepih, ki se nanašajo predvsem na delovanje lokalov. To je pri lastnikih lokalov že sprožilo proteste.

Gostinci Ljubljana
Novice Gostinci, frizerji in kozmetiki proti zapiranju dejavnosti

V dveh belgijskih provincah uvajajo policijsko uro

V belgijskih provincah Valonski Brabant in Luxemburg bo zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom od srede veljala policijska ura. Od 1. do 6. ure se ljudje v teh provincah ne bodo smeli zadrževati na prostem razen v primeru službe, nujne medicinske pomoči ali višje sile, na svoji spletni strani poroča belgijska radiotelevizija RTBF. Ukrep bo sprva veljal dva tedna, ga bo pa mogoče podaljšati.

V Valonskem Brabantu od danes veljajo tudi nekateri drugi ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Tako morajo starejši od 12 let nositi zaščitno masko v čakalnih vrstah, v javnih zaprtih prostorih ter na pokopališčih med pogrebi in v času okoli dneva spomina na mrtve, od 30. oktobra do 3. novembra. Prepoved uživanja alkoholnih pijač na javnih mestih pa so z nočnih ur razširili na ves dan.

Obe provinci ležita v Valoniji, francosko govorečem delu Belgije, ki ga je pandemija covida-19 prizadela najhuje poleg prestolnice Bruselj. Belgijske oblasti so v torek opozorile, da bi v državi lahko ta teden glede na trend naraščanja okužb z novim koronavirusom v preteklem tednu beležili po več kot 10.000 novih primerov na dan. Močno narašča tudi število bolnikov s covidom-19 v belgijskih bolnišnicah, vključno s tistimi na intenzivni negi. V torek so na dnevni ravni potrdili 5327 novih okužb.

Aleš Hojs
Novice Hojs ne pričakuje, da bo spet prišlo do zaprtja mej

Na Madžarskem več kot tisoč novih okužb

Na Madžarskem so v zadnjih 24 urah potrdili 1025 novih okužb z novim koronavirusom, s čimer so v državi potrdili skupno skoraj 40.000 okužb. V zadnjem dnevu je po podatkih madžarske vlade umrlo 28 ljudi, skupno pa 996.

Na Madžarskem s skoraj desetimi milijoni prebivalcev je tako trenutno več kot 27.000 aktivnih okužb z novim koronavirusom. 1519 obolelih s covidom-19 se zdravi v bolnišnicah, med njimi jih je 160 na ventilatorjih.

Madžarska je zaradi naraščanja števila okužb 1. septembra zaprla meje za tuje državljane z nekaterimi izjemami, za vse Madžare, ki se vračajo iz tujine, pa pri vstopu v državo uvedla obvezno karanteno. Meje bodo zaprte še najmanj do konca oktobra.

Na Madžarskem so obvezne zaščitne maske v trgovinah, javnem prevozu, v kinematografih, gledališčih, zdravstvenih in socialnih institucijah, javnih uradih ter v klubih in diskotekah. Slednji so sicer v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa lahko odprti le do 23. ure. Obiski v bolnišnicah so do nadaljnjega prepovedani.

Cepljenje
Novice Cepiva, ki so rešila že na milijone življenj po svetu #video

Tudi Češka zaostruje ukrepe

Češka v okviru ukrepov za zajezitev novega koronavirusa omejuje druženje na največ šest ljudi, za nedoločen čas pa bodo morali svoja vrata zapreti bari, restavracije in klubi. Nove ukrepe je v ponedeljek predstavil minister za zdravje Roman Prymula, veljati pa bodo začeli v sredo.

Od srede bo prepovedano tudi uživanje alkohola na prostem, šole pa bodo zaprli za skoraj tri tedne do začetka novembra. Nošenje mask bo obvezno v notranjih prostorih in na postajališčih javnega prometa. "Imamo le en poskus, ki mora biti uspešen, da spravimo pandemijo pod nadzor," je dejal premier Andrej Babiš, piše STA.

V državi so v zadnjih 14 dneh potrdili 493,1 okužbe na 100 tisoč prebivalcev, kar je največ v Evropski uniji. Do ponedeljka je zaradi covid-19 umrlo 1.045 ljudi.

Hrvaška, koronavirus
Novice Na Hrvaškem 372 novih okužb, umrli trije bolniki

V Rusiji rekordno število novih okužb in smrti

Pristojne ruske oblasti že tretji dan zapored poročajo o več kot 13.000 novih primerih okužbe. V zadnjih 24 urah so jih potrdili 13.868, kar je največ od začetka epidemije. Poleg tega je umrlo največ bolnikov s covidom-19 v enem dnevu doslej, in sicer 244. Prejšnji rekord iz 29. maja, ko je v državi veljala karantena, je znašal 232.

Nekateri kritiki menijo, da je število smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19 v Rusiji podcenjeno. Kot smrtno žrtev te bolezni namreč upoštevajo samo tiste, pri katerih je bila glavni vzrok za smrt.

Doslej so v državi potrdili 1,32 milijona okužb z novim koronavirusom, umrlo je 22.966 bolnikov s covidom-19. Smrtnost je nižja kot v državah zahodne Evrope, ZDA in Braziliji.

Kljub porastu okužb ruske oblasti trdijo, da nadzorujejo razmere. Za vsako ceno se želijo izogniti ponovni uvedbi strogih ukrepov za zajezitev virusa.

Poljski premier v karanteni

Poljski premier Mateusz Morawiecki je moral v karanteno, potem ko je bil v stiku z osebo, pri kateri so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Njegov tiskovni predstavnik je še sporočil, da se Morawiecki počuti dobro in da nima simptomov covida-19.

Morawiecki je v sporočilu pozval državljane, naj upoštevajo ukrepe in smernice za zajezitev pandemije.

Pariške bolnišnice blizu zasičenosti z bolniki s covidom-19

V bolnišnicah v pariški regiji bi že do prihodnjega tedna lahko bilo do 90 odstotkov vseh postelj na oddelkih za intenzivno nego zasedenih z bolniki s covidom-19, je danes opozoril Martin Hirsch, generalni direktor konzorcija 39 bolnišnic v Parizu in njegovih predmestjih. 

Njegove ocene bodo še povečale pritisk na francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki naj bi po pričakovanjih v sredo zvečer v televizijskem pogovoru napovedal nove ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Francoski premier Jean Castex je sicer v ponedeljek že napovedal možnost uvedbe novih ukrepov. Upa pa, da se bodo lahko izognili karanteni za vso državo, kakršno so za dva meseca uvedli spomladi na vrhuncu pandemije.

O morebitnih ukrepih se je Macron danes pogovarjal z ministri. Po poročanju medijev je mogoče pričakovati uvedbo policijske ure v Parizu in drugih mestih, kjer je že razglašena najvišja stopnja nevarnosti širjenja okužb.

Bodoče francoske matere pa so ogorčene, ker morajo zaradi pandemije covida-19 ženske v številnih porodnišnicah med porodom nositi zaščitno masko. Zaradi tega številne med porodom težje dihajo, nekatere celo bruhajo, poročajo francoski mediji. Na družbenih omrežjih je že zaživela pobuda #StopAccouchementMasqué (#Ustavite porode z maskami). Francoske oblasti sicer niso predpisale obvezne maske med porodom. O tem odloča vsaka porodnišnica posebej, poroča francoski časnik Le Figaro.

V Franciji so v ponedeljek poročali, da je umrlo še 94 bolnikov s covidom-19 in da je bilo 171 novih bolnikov na intenzivnih oddelkih. V soboto so iz države poročali o rekordnih 26.896 okužbah v enem dnevu.

V Franciji se trenutno na intenzivnih oddelkih zdravi 1539 bolnikov s covidom-19, zmogljivosti pa imajo za 5000 bolnikov. Na vrhuncu epidemije v aprilu je bilo na intenzivnih oddelkih več kot 7000 bolnikov, nekateri so bili nameščeni v vojaških poljskih bolnišnicah.

Na Nizozemskem rekordno število novih okužb

Na Nizozemskem so danes potrdili rekordnih skoraj 7400 novih okužb z novim koronavirusom. Nizozemski premier Mark Rutte je nocoj sporočil, da bodo uvedli delno omejitev javnega življenja ter zaprli bare, kavarne in restavracije.

"Gremo v delno omejitev javnega življenja," je na tiskovni konferenci, ki jo je predvajala televizija napovedal nizozemski premier. Dodal je, da bodo ukrepi začeli veljati v sredo. "Boleče je, a je to edina pot. Moramo biti strožji," je še dejal.

Nizozemska ima trenutno eno najvišjih stopenj okuženosti glede na število prebivalcev na svetu. Vlada premierja Marka Rutteja se je do zdaj izogibala ponovni uvedbi ostrih omejitvenih ukrepov, s čimer bi škodila krhkemu gospodarskemu okrevanju, vendar je pod pritiskom zdravstvenih strokovnjakov primorana sprejeti ukrepe, da bi se izognili preobremenitvi zdravstvenega sistema, piše STA.

Rutte in minister za zdravje Hugo de Jonge bosta po napovedih drevi predstavila nove ukrepe proti koronavirusu. Po poročanju medijev je pričakovati zaprtje barov in restavracij ter prepoved prodaje alkohola v večernih urah. Za starejše od 18 let bo prepovedano ukvarjanje z ekipnimi športi, uporaba javnega prometa pa bo omejena na najnujnejše potrebe. Druženje doma bo omejeno na tri osebe v gospodinjstvu. Sprva bodo ukrepi veljali dva tedna, poroča STA.

Ne spreglejte