Petek,
26. 7. 2013,
11.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ugrabitev Cleveland

Petek, 26. 7. 2013, 11.21

8 let

Castru dosmrtna kazen in še tisoč let zapora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ugrabitelj iz Clevelanda, ki je v svojem domu deset let prisilno zadrževal tri dekleta, se je izrekel za krivega, s tem pa se izognil smrtni kazni, poročajo mediji.

Ariel Castro, ki je obtožen ugrabitve in posilstva treh deklet, se je s priznanjem krivde izognil zahtevani smrtni kazni. Privolil je v dosmrtni zapor brez možnosti izpustitve in še dodatnih tisoč let zaporne kazni. Tožilstvo zvezne države Ohio je Castrove odvetnike zasulo z 977 točkami obtožnice, s čimer je bilo praktično zagotovljeno, da ugrabitelj ne bo nikoli več na prostosti. Vprašanje je bilo le, ali bodo tožilci vztrajali pri obtožbi za umor nerojenega otroka, ker je eno od ugrabljenih prisilil v splav s stradanjem in pretepanjem.

Castro razume dogovor Dodatnih 1000 let zapora poleg dosmrtnega zapora brez možnosti pogojnega izpusta je folklora ameriškega pravosodnega sistema, ki je odmevna na naslovnicah, vendar nima drugih praktičnih posledic kot priložnost za napredovanje kariere tožilcev. Castro je bil na sodišču, kjer je povedal, da razume dogovor in se z njim strinja.

ZDA so se tako izognile še enemu sodnemu procesu stoletja, ugrabljena dekleta pa lahko začnejo dolgotrajen proces okrevanja. Vsaj dokler Castro ne bo začel s pisanjem spominov oziroma ne bodo začeli snemati nadaljevank in filmov o njegovih zločinih.

Na možnost dogovora namignil sodnik Sodnik Michael Russo je med uvodnih zaslišanjem obtoženca namignil, da je "dogovor med Castrovimi zagovorniki in tožilstvom v delu". "Kolikor sem seznanjen, se strani dogovarjata o možnosti sklenitve dogovora glede priznanja zločinov, ali to drži?" je med drugim na sodišču med procesom vprašal omenjeni sodnik, na kar sta mu obe strani pritrdili.

Knightova je imela plastično operacijo obraza Castra so aretirali 6. maja, ko je ugrabljena Amanda Berry uspela priti do vhodnih vrat hiše in poklicati na pomoč soseda. Leta 2002 je najprej ugrabil takrat 20-letno Michelle Knight, naslednje leto je ugrabil takrat 16-letno Berryjevo in leta 2004 še takrat 14-letno Gino DeJesus. Dekleta je imel zaklenjena v svoji hiši in je z njimi počel, kar mu je padlo na pamet.

Najhujše zlorabe je utrpela Knightova, ki je imela v času po rešitvi plastično operacijo obraza. Njo je prisilil v splav, sicer pa je imel otroka tudi z Berryjevo, ki ji je dovolil roditi hčerko, ki je stara šest let.