Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 12. 2008,
8.32

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 12. 12. 2008, 8.32

8 let, 5 mesecev

Busheva administracija povezana z mučenjem ujetnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Senatni odbor za oborožene sile je soglasno potrdil poročilo o zlorabah ujetnikov v vojni proti terorizmu.

Poročilo ugotavlja, da so bile zlorabe posledica političnih odločitev vrha administracije predsednika Georgea Busha, ne pa le posledica dejanj nekaj posameznikov. Za zlorabe niso bila kriva le "gnila jabolka" Ob vsaki objavi novic o zlorabah ujetnikov, ki so se znašli v rokah ameriških zasliševalcev in ječarjev, je iz Bele hiše, Pentagona in drugih ministrstev ali agencij prišlo zagotovilo, da Amerika ne muči, da mučenje ni dovoljeno in da je za zlorabe krivih "nekaj gnilih jabolk" na nižjih ravneh vojske in CIA. Ta "gnila jabolka" so bila potem tudi ustrezno kaznovana. Omenjeno poročilo pa tokrat prvič ugotavlja, da so bila dejanja teh "jabolk" neposredna posledica odločitev vrha Busheve administracije, med drugim obrambnega ministra Donalda Rumsfelda. Na koncu koncev tudi predsednika Busha, ki je odgovoren za svoje ljudi.

Poročilo je večinoma tajno, odbor pa je v četrtek objavil le nekaj strani, ki prinašajo tudi novost. Potrjeno je namreč, da so ameriški zasliševalci pri ujetih osumljenih teroristih uporabljali metode, ki se uporabljajo za pripadnike ameriških posebnih enot, da jih pripravijo na ujetništvo v državah, kjer ujetnike mučijo. Vodilni republikanec v odboru John McCain iz Arizone, tudi sam nekdanji vojni ujetnik, je dejal, da je ta povezava neoprostljiva in se to več ne sme zgoditi.

Mučenja ni, če zaslišanemu ne odpovedo ključni organi Preiskava odbora je trajala skoraj dve leti, pri čemer je bilo zaslišanih več kot 70 ljudi. Poročilo omenja, da je nekdanji obrambni minister Donald Rumsfeld decembra 2002 posebej odobril tako imenovane posebne zasliševalske tehnike, ki jim v civiliziranem svetu pravijo mučenje. Vodja pravne službe na pravosodnem ministrstvu ZDA Jay Bybee pa je že avgusta 2002 napisal slavno mnenje, da mučenja še ni mogoče opredeliti kot mučenje, če zaslišanemu ne odpovedo ključni organi. To mnenje Bela hiša še vedno skriva pod preprogo kot strogo zaupno, čeprav je znano že nekaj let.

Ne spreglejte