Ponedeljek,
16. 9. 2013,
16.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Hrvaška priporni nalog

Ponedeljek, 16. 9. 2013, 16.13

8 let

Bodo Hrvaški zaradi sporne zakonodaje blokirali dostop do evropskih sredstev?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če Hrvaška ne bo sprejela potrebnih odločitev, bo Evropska komisija nemudoma začela ukrepe proti Zagrebu v primeru kršitev evropskega pravnega reda, kot je to v primeru lex Perković.

"EK je bila v preteklih mesecih zelo jasna. Pričakujemo nujno in brezpogojno spremembo hrvaškega zakona v skladu z evropskim pripornim nalogom. Če se ne bo zgodila takšna hrvaška poteza, bo EK ukrepala v skladu s členom 39," je dejala tiskovna predstavnica evropske komisarke za pravosodje Mina Andreeva.

Hrvaške "zagotovo ne bomo tolerirali leto dni" Kot je dodala, so predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso ter komisarja za pravosodje in širitev Viviane Reding in Štefan Füle v petek kolegij komisarjev seznanili s hrvaško kršitvijo evropskega pripornega naloga. Dobili so podporo za postopek v skladu s členom 39, je dodala.

Tiskovna predstavnica Redingove je dodala, da Hrvaški sicer niso postavili roka, do kdaj lahko spremeni zakon, preden bo uveljavila ukrepe, kot je izjavila, pa "zagotovo ne bodo tolerirali leto dni časa", kolikor so za spremembe napovedali v Banskih dvorih.

Sporni zakon sprejeli le tri dni pred vstopom v Unijo Poudarila je, da gre za vprašanje zaupanja. Spomnila je, da so sporni zakon v hrvaškem saboru sprejeli tri dni pred vstopom v EU, čeprav med pogajanji niso zahtevali nikakršnih omejitev pri njegovem izvajanju.

Blokirana sredstva iz evropskih skladov? Kot je bilo slišati iz diplomatskih virov, je najverjetneje, da bodo Hrvaški blokirali dostop do sredstev iz evropskih skladov, namenjenih za vstop države v območje schengena. Omenjajo tudi monitoring Hrvaške, čeprav je Evropska komisija temu nasprotovala po vstopu države v EU.