Sreda,
5. 3. 2014,
8.34

Osveženo pred

8 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Kitajska

Natisni članek

Sreda, 5. 3. 2014, 8.34

8 let, 7 mesecev

Bo novo kitajsko vodstvo obračunalo z naraščajočo korupcijo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Osrednje letno zasedanje kitajskega ljudskega kongresa bo v znamenju spopada z naraščajočo korupcijo in upočasnjeno gospodarsko rastjo.

Li Keqiang napovedal 7,5 odstotno gospodarsko rast Kitajski premier Li Keqiang je danes ob začetku letnega zasedanja kitajskega ljudskega kongresa napovedal 7,5-odstotno gospodarsko rast v letu 2014, boj proti onesnaževanju okolja in povečanje obrambnega proračuna za 12,2 odstotka,

Hitra industrializacija v zadnjih 30 letih je preoblikovala kitajsko gospodarstvo, izboljšal se je življenjski standard 1,3 milijarde Kitajcev, razvoj pa je prinesel tudi hude posledice za okolje, od močno onesnaženega zraka, zastrupljenih voda do kontaminirane hrane.

Li je dejal, da je onesnaževanje "rdeče opozorilo" pred neučinkovitostjo, s čimer je želel odgovoriti na zaskrbljenost javnosti zaradi vse bolj onesnaženega okolja.

Znova povečanje obrambnega proračuna Na zasedanju so razkrili tudi obrambni proračun za letošnje leto, ki se bo znova povečal za dvomestno številko. Stroški za obrambo naj bi znašali 808,23 milijarde juanov (96 milijard evrov), kar je za 12,2 odstotka več kot lani. Analitiki domnevajo, da Kitajska za vojsko dejansko porabi še precej več sredstev. Pentagon ocenjuje, da je številka v letu 2012 znašala med 98 in 156 milijardami evrov.

Ukinitev delovnih taborišč in politike enega otroka Kitajski ljudski kongres, ki zgolj potrjuje odločitve vladajoče partije, se bo sestal nekaj mesecev po t. i. tretjem plenumu, na katerem je vodstvo partije napovedalo vrsto pomembnih reform, med drugim ukinitev zloglasnih delovnih taborišč in spremembe politike enega otroka.