Torek,
8. 10. 2013,
14.29

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Kitajska ZDA

Natisni članek

Torek, 8. 10. 2013, 14.29

8 let, 4 mesece

Bo Kitajski uspelo premagati ZDA in Japonsko?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Kitajska vse resneje stopa v boj z ZDA in Japonsko za gospodarsko prevlado na azijsko-tihomorskem območju. Zdaj želi oblikovati lastne transpacifiške strukture sodelovanja.

Na srečanju voditeljev držav članic Organizacija za azijsko-tihomorsko gospodarsko sodelovanje (Apec) na Baliju je tako voditelj Kitajske Xi Jinping predstavil vizijo azijsko-tihomorskega območja, v katerem živi skoraj 3 milijarde ljudi in obsega skoraj polovico svetovne trgovine, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung. Xi Jinping: Azijsko-tihomorske države morajo najti lasten model gospodarske rasti Kot je dejal kitajski voditelj, morajo azijsko-tihomorske države najti lasten model gospodarske rasti. Pri tem je poudaril, da je Kitajska največji trgovinski partner, največji izvozni trg in pomemben vlagatelj v številnih azijsko-tihomorskih državah.

Kitajska bo tako v naslednjih petih letih uvozila blago v vrednosti več kot 10 bilijonov ameriških dolarjev, v tujino bo vložila več kot 500 milijard dolarjev, v tujino pa bo odšlo več kot 400 milijonov kitajskih turistov. Kitajska bo po Xijevih besedah neutrudno delala za to, da bo prinesla razvoj in blaginjo v azijsko-tihomorsko območje.

Kitajska bo zgradila lastne strukture transpacifiškega sodelovanja Drugo najmočnejše gospodarstvo na svetu bo tako vzpostavilo lastne transpacifiške strukture sodelovanja. Bližnje države želi bolj navezati nase z ustanovitvijo Azijske banke za infrastrukturo in naložbe, ki bo imela na razpolago več kot 50 milijard ameriških dolarjev. V ozadju ustanovitve banke je kitajska želja, da bi omejili vpliv Azijske razvojne banke (ADB), v kateri imajo prevlado Japonci, in Svetovne banke in Mednarodnega denarnega sklada, v kateri ima prevlado Zahod, na azijski celini.

ZDA za čeztihomorski prostotrgovinski sporazum Američani nasprotno želijo še do konca leta razširiti Transpacifiško partnerstvo (TPP), katerega članice so trenutno Nova Zelandija, Čile, Brunej in Singapur, še na več držav tihomorskega območja. Za podpis sporazuma se trenutno poleg ZDA in štirih omenjenih držav zanimajo še Japonska, Kanada, Avstralija, Malezija, Mehika, Peru in Tajvan. Kitajska za zdaj ni pokazala nobenega zanimanja za članstvo v TPP-ju.

Trenutno so ZDA še vedno precej močnejše gospodarstvo od Kitajske. Po podatkih tradingeconomics.com, ki se sklicuje na podatke Svetovne banke, bodo ZDA imele letos bruto domači produkt (BDP) v višini 15,7 bilijona ameriških dolarjev, Kitajska pa polovico manj, 8,2 bilijona. Tretje najmočnejše svetovno gospodarstvo je ameriška zaveznica Japonska, ki bo imela letos BDP v višini skoraj 6 bilijonov ameriških dolarjev.