Četrtek,
15. 12. 2022,
18.07

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

7

Natisni članek

Evropska unija BiH

Četrtek, 15. 12. 2022, 18.07

1 leto, 4 mesece

BiH dobila status kandidatke za članstvo v Uniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

7

Sarajevo | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Voditelji EU so danes na vrhu v Bruslju Bosni in Hercegovini pričakovano podelili status kandidatke za članstvo v povezavi. Pri tem so podprli sklepe torkovega zasedanja ministrov za evropske zadeve, ki so ob pozivu k podelitvi statusa poudarili, da mora BiH sprejeti ukrepe, opredeljene v priporočilu Evropske komisije.

Gre za ukrepe na področjih vladavine prava, boja proti korupciji in organiziranemu kriminalu, upravljanja migracij in temeljnih pravic.

Premier Robert Golob je tvitnil, da je današnja odločitev Evropskega sveta o podelitvi kandidatskega statusa BiH ena najpomembnejših geostrateških in političnih odločitev, ki jih je EU sprejela v zadnjem obdobju.

Države članice tako sledijo oktobrskemu predlogu Evropske komisije, da se BiH podeli status kandidatke. Komisija je ob tem poudarila, da morajo oblasti v Sarajevu opraviti določene korake na področjih neodvisnosti sodstva, preprečevanja konflikta interesov, boja proti korupciji in učinkovitega upravljanja migracij ter svobode medijev in izražanja.

BiH je prošnjo za članstvo v EU vložila februarja 2016.

Slovenija je ves čas zagovarjala stališče, da je glede na geopolitične razmere zdaj čas, da se po Ukrajini in Moldaviji status kandidatke podeli tudi BiH. Premier Golob se je za podelitev kandidatskega statusa BiH zavzel že na junijskem vrhu Unije, a so voditelji takrat zgolj izrazili pripravljenost, da to storijo.

Slovenski politični vrh pozdravlja odločitev

Slovenski politični vrh je pozdravil podelitev statusa kandidatke BiH. "To je šele začetek, a je končno začetek zgodbe z dobrim koncem," je tvitnil predsednik republike Borut Pahor.

Premier Golob je današnji dogovor voditeljev držav članic EU označil za eno najpomembnejših geostrateških in političnih odločitev, ki jih je EU sprejela v zadnjem obdobju. "Ljudem v BiH sporočamo, da je njihova prihodnost v naši skupni evropski hiši. V veliko zadovoljstvo in veselje nam je, da bomo prihodnost celotne Evrope gradili skupaj," je izpostavil.

Kot je premier še zapisal v sporočilu za javnost, je širitveni proces za Slovenijo pomenil upanje v boljšo prihodnost, zato verjame, da z današnjo odločitvijo takšno upanje dajemo tudi prebivalkam in prebivalcem BiH, podobno kot smo tako upanje pred meseci dali prebivalkam in prebivalcem Ukrajine in Moldavije.

Dodal je, da odločitev Evropskega sveta temelji na njegovi pobudi, predstavljeni na srečanju voditeljev junija letos in da se je Slovenija v zadnjih mesecih močno angažirala, da je bilo med državami članicami EU doseženo potrebno soglasje.

Kurti predal prošnjo Kosova za članstvo v EU

Kosovski premier Albin Kurti je danes v Pragi češkemu ministru za evropske zadeve Mikulašu Beku predal prošnjo Kosova za članstvo v EU, ki ji Češka trenutno predseduje, poroča kosovska tiskovna agencija Kosovapress. Kot je dejal po srečanju, gre za "zgodovinski dan za kosovski narod in izjemen dan za demokracijo na Kosovu".

V BiH podelitev statusa kandidatke vidijo kot priložnost in izziv

Politični predstavniki v BiH so zadovoljni z današnjo odločitvijo voditeljev EU, ki so tej državi na vrhu v Bruslju podelili status kandidatke za članstvo v uniji. BiH je čestital tudi visoki predstavnik mednarodne skupnosti za BiH Christian Schmidt, večina političnih akterjev v državi pa status hkrati vidi kot priložnost in velik izziv.

Član predsedstva BiH iz vrst Hrvatov Željko Komšić je za radio Sarajevo ocenil, da je podelitev statusa kandidatke Bosni in Hercegovini "vsekakor dobra novica, čeprav gre dejansko za geopolitični nagovor EU regiji Zahodnega Balkana, ki je očitno posledica ruske agresije na sosednjo Ukrajino".

Po drugi strani pa je po njegovem prepričanju to velika priložnost in hkrati odgovornost za vse politične akterje v BiH, saj bo začetek pogajalskega procesa z EU možen šele po izpolnitvi ključnih prioritet, ki jih je določila Evropska komisija.

Srbska članica predsedstva Bih Željka Cvijanović je po navedbah srbskih medijev prav tako dejala, da je to dobra novica za vse državljane BiH in poudarila, da gre pri tej odločitvi za mejnik in "za strateški cilj, pri katerem so bile na politični ravni enotne vse stranke".

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti za BiH Schmidt je medtem po današnji odločitvi na vrhu EU čestital državljanom BiH, navaja spletni portal radia Sarajevo. "Status kandidatke je ključni korak v nadaljnjem usklajevanju BiH s standardi in predpisi EU. To je tudi priložnost za politične voditelje, da delajo v korist ljudi. Proces bo težak in bo zahteval vztrajnost, trdo delo in resnično predanost. Zahteva odločne politike in funkcionalne institucije, pripravljene delati v interesu države. Pred vami so veliki izzivi, ki pa so vredni truda," je dejal Schmidt.

Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je ob tem na Twitterju zapisal: "Pozdravljam odločitev voditeljev Evropske unije, da BiH priznajo kot kandidatko za članstvo v EU. Čas je, da EU ter mi v BiH in entitetah skupaj in kot partnerji dokončamo ta proces v obojestransko zadovoljstvo".

Napovedal je, da bo pozval politične akterje v BiH, naj EU zaprosijo za finančno podporo v višini 20 milijard evrov do leta 2027, kar bi po njegovih besedah omogočilo, da BiH "uskladi svoje zakone, standarde in institucije s standardi EU, pri tem pa spoštuje ustavo in daytonski sporazum".

Hrvaški premier Andrej Plenković pa je na Twitterju čestital BiHi. "Ponosni in veseli smo, Svet EU je potrdil status kandidatke za BiH, za katerega se je Hrvaška močno zavzemala! Naša soseda in prijateljica si je zaslužila podporo EU, kar je tudi spodbuda za nadaljnje reforme in dogovor o spremembah volilne zakonodaje. Čestitke iz srca!" je zapisal.

Številni mediji v BiH so sicer ob poročanju o podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU Bosni in Hercegovini današnji dan označili za zgodovinskega, v središču Sarajeva pa so na pobudo predsednika vlade sarajevskega kantona Edina Forta že popoldne obesili ogromno zastavo EU.