Torek,
13. 7. 2021,
6.55

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

5

Natisni članek

protesti Kuba Joe Biden

Torek, 13. 7. 2021, 6.55

2 leti, 9 mesecev

Biden podprl proteste na Kubi: To je klic po svobodi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

5

Ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek podprl proteste na Kubi ter jih označil za izjemne in klic po svobodi. Kubanske voditelje je pozval, naj dovolijo nadaljevanje protestov brez incidentov in nasilja.

Biden je podprl protestnike, ki so v nedeljo v Havani in drugje na Kubi množično izražali nezadovoljstvo zaradi pomanjkanja osnovnih dobrih ter ponovnega naraščanja okužb in smrti zaradi novega koronavirusa. Novinarjem je dejal, da Kubanci zahtevajo svobodo pred avtoritarnim režimom in da takih protestov ni bilo dolgo časa, če sploh.

"ZDA trdno stojijo ob strani Kubancev, ki si prizadevajo za univerzalne pravice. Pozivamo vlado, naj se vzdrži nasilja pri poskusih utišanja glasov prebivalcev Kube," je dejal Biden. Pri tem je zavrnil odgovor na vprašanje, ali spreminja politiko do Kube.

Gre namreč za opazno spremembo tona iz časov vlade predsednika Baracka Obame, v kateri je bil Biden podpredsednik. Obama je poskušal umiriti odnose s Kubo in je ponovno navezal diplomatske odnose, kar je naslednik Donald Trump odpravil in začel ponovno uvajati sankcije. Omejil je potovanja na Kubo, prepovedal finančne transakcije in uvedel druge ukrepe proti normalizaciji odnosov.

Protest na Kubi
Novice Na Kubi izbruhnili množični protivladni protesti #video

Biden po 24 urah izrazil podporo protestom

Republikanski senator s Floride Marco Rubio je v ponedeljek napadel Bidna, da je čakal 24 ur po začetku protestov, da jim je izrazil podporo, ob tem pa kubanske vlade ni opredelil kot socialistične oziroma komunistične. Biden je sicer med predsedniško kampanjo napovedal, da bo odpravil Trumpove ukrepe proti Kubi in se vrnil k politiki iz časov Obame.

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je v ponedeljek povedal, da trenutno poteka revizija vladne politike do Kube. Kot je dejal, ZDA pozorno spremljajo, kaj se dogaja na Kubi. "Kot smo že večkrat povedali, v srcu revizije ostaja politika, ki bo pripeljala do demokracije in človekovih pravic. To je bistvo in to se bo pokazalo v naši politiki," je dejal Blinken.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je v ponedeljek proteste postavila v okvir širših frustracij Kubancev nad svojo vlado in dejala, da je šlo za spontan izraz ljudi, ki so izčrpani zaradi slabega gospodarskega vodenja države in zatiranja. Zagotovila je, da bodo ZDA pomagale Kubi s cepivi proti covid-19, vendar pa se je kubanska vlada odločila, da ne sodeluje v mednarodni pobudi za pravično razdelitev cepiva Covax, kar otežuje pomoč.

Na Kubi po množičnih protestih številne aretacije

Na Kubi so po podatkih nevladne organizacije Amnesty International v povezavi s prvimi protivladnimi množičnimi protesti po desetletjih aretirali 115 ljudi. Med njimi so vidnejši aktivisti in novinarji. V državi so omejili dostop do interneta, tako da v svet prihaja manj informacij o tamkajšnjem dogajanju. 

Kljub omejitvi dostopa do interneta so po družbenih omrežjih zaokrožili posnetki, ki naj bi prikazovali nove manjše proteste.

Varnostne sile so ob pomoči policistov v civilu aretirale več protestnikov. Glede na posnetke na družbenih omrežjih so pripadniki varnostnih sil pridržali protestnike, nekatere so tudi pretepali ali proti njim uporabili solzivec. Med ranjenimi je tudi fotograf tiskovne agencije AP, poroča britanski BBC.

Predsednik Kube Miguel Diaz-Canel vidi krivca za proteste v ZDA, ki jih je obtožil, da skušajo gospodarsko zadušiti Kubo ter s tem povzročiti družbene nemire v državi.