Četrtek,
24. 10. 2024,
17.55

Osveženo pred

3 dni, 14 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,66

Natisni članek

Natisni članek

skrajna desnica FPÖ Avstrija

Četrtek, 24. 10. 2024, 17.55

3 dni, 14 ur

Avstrijski poslanci za predsednika parlamenta prvič izvolili člana FPÖ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,66
Walter Rosenkranz | Do izbire Rosenkranza za predsednika parlamenta je kritična judovska skupnost v državi, ki trdi, da se je v preteklosti poklonil nacističnim zločincem. Rosenkranz je bil deležen kritik tudi zaradi članstva v skrajno desni študentski skupini, znani po pangermanskem nacionalizmu. | Foto Reuters

Do izbire Rosenkranza za predsednika parlamenta je kritična judovska skupnost v državi, ki trdi, da se je v preteklosti poklonil nacističnim zločincem. Rosenkranz je bil deležen kritik tudi zaradi članstva v skrajno desni študentski skupini, znani po pangermanskem nacionalizmu.

Foto: Reuters

Avstrijski poslanci so na današnjem ustanovnem zasedanju za predsednika parlamenta prvič izvolili člana skrajno desnih svobodnjakov (FPÖ), ki so slavili na septembrskih parlamentarnih volitvah. Položaj bo zasedel Walter Rosenkranz, odvetnik, dolgoletni poslanec in nekdanji predsedniški kandidat.

Za Walterja Rosenkranza je glasovalo sto od 183 poslancev, pri čemer jih je le 162 oddalo veljavne glasove. Tako je postal prvi predsednik parlamenta iz vrst FPÖ, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Odhajajoči predsednik parlamenta Wolfgang Sobotka je na zasedanju dejal, da svoj položaj zapušča "ne z melanholijo, ampak z veliko hvaležnostjo", ter opozoril na slabitev liberalne demokracije v državi in ponovni vzpon antisemitizma. Vodja FPÖ Herbert Kickl pa je pohvalil Rosenkranza za njegovo "zvestobo demokraciji, ustavi in vladavini prava".

Karl Nehammer, avstrijski kancler
Novice V Avstriji prva koalicija s tremi strankami?

V preteklosti naj bi se poklonil nacistom

Do izbire Rosenkranza za predsednika parlamenta je kritična judovska skupnost v državi, ki trdi, da se je v preteklosti poklonil nacističnim zločincem. Rosenkranz je bil deležen kritik tudi zaradi članstva v skrajno desni študentski skupini, znani po pangermanskem nacionalizmu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na parlamentarnih volitvah v Avstriji konec septembra so slavili svobodnjaki, ki imajo v 183-članskem parlamentu 57 sedežev. Ljudska stranka (ÖVP) jih ima 51, socialdemokrati (SPÖ) 41, liberalni Neos 18, Zeleni pa 16.

Zmagali so svobodnjaki, a vlado bo sestavljal Nehammer

Kljub zmagi svobodnjakov na volitvah je avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen mandat za sestavo vlade v torek podelil vodji ÖVP Karlu Nehammerju, saj FPÖ ni našla koalicijskega partnerja.

V petek bo ljudska stranka začela koalicijska pogajanja s socialdemokrati. Nehammer je sicer nakazal odprtost za tristrankarsko koalicijo in se bo v petek srečal tudi z vodji Neosa in Zelenih.