Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 5. 2011,
10.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Libija

Nedelja, 22. 5. 2011, 10.59

8 let

Ashtonova prispela v Bengazi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton je prispela v Bengazi, utrdbo upornikov proti libijskemu samodržcu Moamerju Gadafiju.

Ashtonova je v Bengaziju odprla urad EU, ki bo usmerjal izvajanje humanitarne pomoči EU v Libiji in usklajeval delo z drugimi mednarodnimi organizacijami, sestala pa se je tudi s predstavniki libijskega nacionalnega prehodnega sveta, ki predstavlja vodstvo upornikov. Z vodjo sveta Mustafo Abdulom Džalilom je Ashtonova govorila o vrsti vprašanj, med drugim o podpori EU pri upravljanju meja in varnosti, pomoči na področju gospodarstva, zdravstva in šolstva ter o podpori civilni družbi. "Povsod sem videla vizijo libijskega ljudstva" "Danes sem povsod videla vizijo libijskega ljudstva. Videla sem napise z besedami 'Imamo sanje' na poti z letališča. Danes sem tukaj, da pojasnim in jasno pokažem globino in velikodušnost naše podpore v Evropski uniji za ljudi v Libiji," je po srečanju dejala Ashtonova in dodala, da ta pomoč ne bo trenutna, ampak bo segala tudi v prihodnost. Orožja upornikom ne bodo dobavljali Ashtonova sicer upornikom ni ponudila, kar si ti najbolj želijo - težkega orožja, da bi se zoperstavili bolje oboroženim Gadafijevim silam. Za zdaj nobena država še ni pristala na to, da bi upornikom poslala orožje.

"Pomemben signal naše podpore libijskemu ljudstvu" Urad, ki ga je odprla Ashtonova, naj bi pomagal upornikom pri razvoju civilne družbe in pri pomoči na področjih zdravstva, šolstva in varnosti na mejah. "Odprtje urada EU je pomemben signal naše podpore libijskemu ljudstvu. EU tako uresničuje svoje napovedi," je poudarila Ashtonova.

Novi Natovi napadi Nekaj ur pred obiskom Ashtonove so letala zveze Nato napadla pristanišče v Tripoliju in Gadafijevo rezidenco Bab al Azizija v bližini prestolnice. Napada je potrdil tudi predstavnik libijskega režima. Kot je v Bruslju sporočilo zavezništvo, so njegova letala v soboto opravila 49 letov. Med drugim naj bi zadeli poveljniške objekte v bližini Tripolija, pa tudi skladišča orožja in radarje za zračno obrambo južno od Tripolija.

Uspeh upornikov ob meji s Tunizijo Libijski uporniki pa so po navedbah prič uspeli ustaviti napredovanje Gadafijevih sil na enem ključnih mejnih prehodov ob meji s Tunizijo. Prehod Vazin je pomembna povezava za upornike na goratem območju na zahodu Libije, preko katerega se oskrbujejo s hrano in zdravili iz sosednje Tunizije. Vazin je že več tednov tarča napadov Gadafijevih sil. V najnovejšem spopadu naj bi bil ubit upornik in 15 vladnih sil.

Ne spreglejte