Nedelja,
28. 8. 2022,
10.52

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,79

11

Natisni članek

Nancy Pelosi Kitajska Tajvan mornarica vojska ZDA ladja

Nedelja, 28. 8. 2022, 10.52

1 leto, 8 mesecev

Ameriški vojaški ladji prečkali Tajvansko ožino, Kitajci na preži

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,79

11

ameriške ladje, Tajvanska ožina | Kitajska vidi Tajvan kot del svojega ozemlja, pri čemer tudi ZDA uradno sledijo politiki ene Kitajske, vseeno pa ohranjajo de facto odnose s Tajvanom, vključno s prodajo orožja otoku, in podpirajo pravico Tajvana, da sam odloča o svoji prihodnosti. | Foto Reuters

Kitajska vidi Tajvan kot del svojega ozemlja, pri čemer tudi ZDA uradno sledijo politiki ene Kitajske, vseeno pa ohranjajo de facto odnose s Tajvanom, vključno s prodajo orožja otoku, in podpirajo pravico Tajvana, da sam odloča o svoji prihodnosti.

Foto: Reuters

Dve ameriški vojaški ladji sta danes prečkali Tajvansko ožino, je sporočila ameriška mornarica. Gre za prvi tovrsten tranzit po obisku predsednice ameriškega kongresa Nancy Pelosi na Tajvanu, po katerem je Kitajska na območju okoli otoka izvedla najobsežnejše vojaške vaje doslej.

Pelosi na Tajvanu
Novice Na Tajvanu nov obisk, ki bi lahko razjezil Peking
Kot je v izjavi zapisala sedma flota ameriške mornarice, plovba njenih ladij – gre za ladji USS Antietam in USS Chancellorsville, ki sta opremljeni z vodenimi izstrelki – skozi ožino "odraža zavezanost ZDA svobodni in odprti indijsko-pacifiški regiji".

Pretirano izpostavljanje pomena tranzita 

Obenem so izpostavili, da gre za rutinski tranzit po koridorju, ki ni del ozemeljskih voda katerekoli obalne države. "Vojska ZDA leti, pluje in deluje povsod, kjer ji to dovoljuje mednarodno pravo," so dodali. Kitajska vojska je zatrdila, da ameriški ladji ves čas budno spremlja, obenem pa ocenila, da ZDA namerno v javnosti pretirano izpostavljajo pomen tranzita.

Tajvan
Novice Ameriška delegacija na Tajvanu, Kitajska izvaja vojaške vaje
Tajvan
Novice Kitajska po zaključku vojaških vaj ponovila grožnje Tajvanu

Potem ko je Tajvan obiskala Pelosijeva, so se razmere v ožini med Tajvanom in Kitajsko avgusta zaostrile kot pred tem že leta ne. Peking se je na visoki ameriški obisk odzval z ogorčenjem ter na območju okoli otoka izvedel obsežne zračne in pomorske vojaške vaje. V Taipeiju so vaje, v okviru katerih je Kitajska tudi izstrelila več balističnih raket, obsodili kot priprave na invazijo.

Tajvan
Novice Tajvanske sile začele vojaške vaje
Tajvan
Novice Nove kitajske vojaške vaje v okolici Tajvana
Kitajska
Novice Kitajska nadaljuje vojaške vaje v bližini Tajvana. Napovedali so ...