Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 8. 2015,
11.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ZDA Aljaska

Ponedeljek, 31. 8. 2015, 11.55

8 let

Američani bodo preimenovali najvišjo goro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mount McKinley na Aljaski bodo vrnili prvotno ime Denali.

Najvišja gora v ZDA je visoka 6168 metrov. Leži na Aljaski in jo svet pozna kot Mount McKinley. Toda v prihodnjih dneh jo bo predsednik Barack Obama med uradnim obiskom Aljaske preimenoval v Denali, tako kot se je imenovala prej. S tem bo končal skoraj 40 let dolgo bitko prebivalcev Aljaske, da bi gora nazaj dobila svoje izvirno ime.

Poimenovana po predsedniku Goro so leta 1896 iskalci zlata poimenovali po republikanskemu predsedniškemu kandidatu Williamu McKinleyu, ki so ga podpirali, ker se je zavzemal za uvedbo zlatih standardov, takih kot so tedaj že veljali za srebro. McKinley je naslednje leto res postal ameriški predsednik, tako da je ime gore ostalo, kar so uradno potrdili leta 1917.

Ves čas pa so domačini zahtevali, da se gori vrne prvotno ime Denali, kar pomeni velika gora, kakor so jo imenovali v plemenu Koyukon Athabsakan, ki je živelo na ozemlju gore. Tudi v času, ko je bila Aljaska ruska, so jo imenovali Velika gora.

Nasprotovali predstavniki Ohia Zvezna država Aljaska je leta 1975 goro ponovno preimenovala v Denali, medtem ko so na spremembo v Washingtonu čakali vse do letos. Vmes so zaman skušali preimenovati goro – vedno so jih zaustavili predstavniki Ohia, od koder je bil predsednik McKinely. Letos pa je Obama presekal dolgoletni spor in z odlogom notranjega ministrstva goro v začetku avgusta preimenoval v prvotno ime. Prebivalci Aljaske so s tem zadovoljni, saj so jim vrnili del identitete.

Tudi prvi plezalci na gori so bili iz plemena Koyukon Athabascan. To sta bila leta 1913 Walter Harper in John Fredson, ki sta pozneje postala vodji boja za pravice domorodcev v državi Aljaska.

Ne spreglejte