Sreda,
2. 10. 2013,
11.23

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

posledice

Sreda, 2. 10. 2013, 11.23

3 leta, 7 mesecev

Alarm v Evropski uniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Na kocki je veliko za celotno Evropsko unijo," pred glasovanjem o zaupnici italijanski vladi opozarja Bruselj.

Danes bo italijanski parlament glasoval o zaupnici italijanski vladi, potem ko je v soboto podporo vladi odtegnil vodja koalicijske stranke Ljudstva svobode, Silvio Berlusconi. O zaupnici bosta glasovala tako parlament kot senat. Vse kaže, da utegne vlada premierja Lette kljub vsemu nemiru pretekli konec tedna dobiti podporo.

Berlusconi ostaja vedno bolj sam Berlusconijevi ministri, ki so v soboto na željo viteza podali odstopne izjave, so včeraj javno izrazili nasprotovanje Berlusconijevim načrtom rušenja vlade. Premier Letta pa njihovih pisnih odstopnih izjav tako ali tako ni sprejel, ključni mož Berlusconijeve stranke in podpredsednik vlade Angelino Alfano je celo poslance pozval, naj podprejo vlado. V Italiji tako danes mediji pred glasovanjem preštevajo glasove za in proti in poročajo, da bi utegnilo kar 40 senatorjev Ljudstva svobode Berlusconiju obrniti hrbet in vlado podpreti. A Italija je nepredvidljiva dežela in treba bo počakati na glasovanje.

Alarm v Evropski uniji Medtem Evropska unija in mednarodne organizacije Italijo pozivajo k razumnosti, opozarjajo ne samo na politične, temveč tudi na gospodarske posledice za celotno Evropsko unijo, če bi padla italijanska vlada. Olli Rehn, komisar za gospodarske zadeve Evropske unije, je dejal: "Nočem se vpletati v notranje zadeve Italije, a na kocki je veliko za celotno Evropsko unijo." Predsednik evropskega parlamenta Martin Schultz je opozoril, da bi padec italijanske vlade lahko ogrozil celoten proces evropskega okrevanja. Generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj Angel Gurria pa pravi: "Italija se v zadnjem času pobira iz globoke recesije, ki je zelo prizadela Italijane, konec leta se končno pričakuje njena gospodarska rast, padec vlade bi to gotovo ogrozil. Najbolj pa bi ga občutili navadni ljudje."