Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 6. 2011,
16.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Libija

Nedelja, 26. 6. 2011, 16.52

8 let

Afriški voditelji o prizadevanjih za mir v Libiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Pretorii v Južnoafriški republiki so se sestali voditelji držav Afriške unije, ki razpravljajo o načinih za končanje štirimesečnih spopadov v Libiji.

Po koncu pogovorov so sporočili, da je libijski voditelj Moamer Gadafi pristal, da v pogajanjih o rešitvi konflikta ne bo sodeloval. V izjavi po koncu pogovorov, ki je sicer niso podrobneje komentirali, so štirje afriški predsedniki po poročanju tujih tiskovnih agencij pozdravili Gadafijevo odločitev, da "ne bo del pogajalskega procesa". Ponovili so tudi svoj poziv k takojšnji prekinitvi ognja v Libiji, začetku pogajanj o tranziciji v demokracijo ter končanju Natovih napadov na Libijo. "Nato je prekoračil pooblastila Združenih narodov" Pred tem je južnoafriški predsednik Jacob Zuma ob začetku srečanja v Pretorii tako Gadafija kot libijske upornike pozval, naj sprejmejo kompromise, ki bi pripeljali do sporazuma in konca krvavega konflikta. "Rešitev v Libiji mora biti politična in leži v rokah libijskega ljudstva," je dejal Zuma. Obenem je Zuma znova obtožil zvezo Nato, da je pri napadih na Libijo prekoračila pooblastila Združenih narodov, saj resolucija Varnostnega sveta ZN, ki jo je podprla tudi Južnoafriška republika, ne predvideva "spremembe režima ali političnega umora" Moamerja Gadafija.

Libijski uporniki so medtem v soboto sporočili, da že v kratkem pričakujejo predlog za rešitev krize s strani Gadafijevega tabora. Ob tem so poudarili, da si želijo čimprejšnjega končanja spopadov ter da so Gadafiju vedno puščali nekaj prostora za odhod. "Poglobili se bomo v vsakršen predlog, ki ga bomo prejeli, če bo le predvideval odhod Gadafija in njegovega režima z oblasti," je povedal podpredsednik prehodnega nacionalnega sveta Abdel Hafiz Goga.

Gadafi naj bi razmišljal o odhodu iz Tripolija V Libiji so medtem vse glasnejša ugibanja, da Gadafi razmišlja o odhodu iz Tripolija, uporniki pa da naj bi sprejeli njegov umik na neko oddaljeno lokacijo v državi.

Predstavnik libijske vlade Musa Ibrahim je sicer danes zatrdil, da Gadafi nima nikakršnega namena odstopiti z oblasti, prav tako pa ne namerava zapustiti Libije. "Ne bomo se vdali nekakšni kriminalni tolpi, ki je zavzela naša mesta. Ne bomo se vdali kriminalni organizaciji Nato. Še naprej se bomo borili," je dejal Ibrahim.

Nogometaši stopili na stran upornikov Nov udarec so medtem v soboto libijskemu režimu zadali nogometaši libijske državne reprezentance, ki so stopili na stran upornikov, je poročala ameriška tiskovna agencija AP. Predstavniki upornikov so to gesto že pozdravili in poudarili, da izkazana podpora kaže na zahtevo mladih po svobodi.

Ne spreglejte