Petek,
9. 8. 2013,
7.31

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nagasaki atomska bomba obletnica napad

Petek, 9. 8. 2013, 7.31

3 leta, 8 mesecev

Abe v Nagasakiju za svet brez jedrskega orožja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Nagasakiju obeležujejo 68. obletnico eksplozije atomske bombe, ki je mesto spremenila v prah in pepel, umrlo pa je več kot 70.000 ljudi.

Japonski premier Šinzo Abe je opozoril na nečloveškost jedrskega orožja in da ima Japonska odgovornost, da se zavzema za svet brez tega orožja. Župan Nagasakija Tomihisa Taue je Abeja sicer opozoril, da bi lahko pri boju za svet brez jedrskega orožja več naredila tudi Japonska. Ker Japonska ni dejavno prispevala k oblikovanju mednarodne pobude za prepoved jedrskega orožja, je izdala pričakovanja mednarodne skupnosti, je bil kritičen župan Nagasakija.

Japonska namreč aprila v pripravljalnem odboru za pripravo pogodbe o prepovedi jedrskega orožja v Ženevi ni podprla posebne izjave o nečloveškosti jedrskega orožja, ki jo je sicer podprlo 80 držav. Abe je to odločitev upravičeval z grožnjo, ki jo s svojim jedrskim potencialom predstavlja Severna Koreja.

Abe se je sicer tudi pred tremi dnevi zavzel za svet brez jedrskega orožja. Na današnji slovesnosti v Nagasakiju, ki se jo je udeležilo okoli 10.000 ljudi, pa je bil prvič tudi odposlanec iz Indije, države, ki ni podpisnica sporazuma o neširjenju jedrskega orožja (NPT), kar je po navedbah analitikov spodbuden znak.

Slovesnost je sicer potekala nedaleč stran od središča eksplozije plutonijeve bombe z imenom Fat man oziroma Debelinko, ki je skupno terjala 73.844 smrtnih žrtev, okoli 75.000 ljudi pa je bilo ranjenih. Natanko ob 11.02 po lokalnem času, ko je eksplodirala ameriška bomba, so se oglasili zvonovi, mesto pa se je v trenutku tišine spomnilo žrtev druge eksplozije atomske bombe nad Japonsko.

Eksploziji atomskih bomb nad Hirošimo in Nagasakijem sta pomagali ZDA k hitrejšemu koncu druge svetovne vojne. Japonska je namreč brezpogojno kapitulirala šest dni pozneje, 15. avgusta 1945, s tem pa se je po kapitulaciji Nemčije v Evropi druga svetovna vojna končala tudi na Pacifiku.