Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 12. 2007,
19.44

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 12. 2007, 19.44

8 let, 5 mesecev

7,4 milijarde dolarjev pomoči Palestincem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V Parizu je danes potekala mednarodna donatorska konferenca za palestinsko državo, na kateri so donatorji Palestincem obljubili kar 7,4 milijarde dolarjev oziroma 5,15 milijarde evrov pomoči.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je sicer donatorje zaprosil za 5,6 milijarde dolarjev oziroma 3,85 milijarde evrov. "To vsoto smo precej prekašali. To je najpomembneje," je danes zbrano vsoto komentiral palestinski premier Salam Fajad. "Resnični zmagovalec danes je palestinska država," pa je dogajanje v Parizu ocenil francoski zunanji minister Bernard Kouchner. Abas: Brez podpore se bomo soočili s popolno katastrofo Kot je prošnjo za pomoč pojasnil Abas, "se bomo brez podpore, brez likvidne pomoči, ki bi palestinskih blagajni omogočila izpolniti naloge, soočili s popolno katastrofo na Zahodnem bregu in območju Gaze". Abas je sicer tudi izrazil pričakovanje po "popolni ustavitvi dejavnosti, povezanih z gradnjo judovskih naselbin, porušenju 127 nelegalnih naselbin, ki so bile postavljene od leta 2001, ponovnem odprtju palestinskih ustanov v Jeruzalemu, odpravi vojaških zapor, ustavitvi gradnje varnostnega zidu in osvoboditvi zapornikov".

Abas obljubil spoštovanje mirovne zaveze

Ob tem je Abas obljubil, da bo njegova vlada spoštovala mirovne zaveze, kar pa mora storiti tudi Izrael. "Z veseljem bom uresničil vse naše zaveze iz časovnega načrta za mir na Bližnjem vzhodu, pričakujem pa, da bo izraelska stran storila enako, v celoti, brez opravičil z naše ali njihove strani," je še povedal Abas. Časovni načrt med drugim do Izraela zahteva ustavitev gradnje judovskih naselbin, od Palestincem pa razorožitev milic in ponovno vzpostavitev reda na palestinskih ozemljih.

Ostre besede na račun Hamasa "Poskrbeti za varnost je ena naših prednostnih nalog," je dejal Abas in napovedal, da namerava restrukturirati slabo izurjene in opremljene palestinske varnostne sile. Hkrati pa je nekaj ostrih besed namenil gibanju Hamas, ki ima od junija nadzor nad območjem Gaze."

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy pa je ob odprtju konference med drugim predlagal ustanovitev mednarodnih sil, ki bi lahko, kot bo za to zrel čas, nudile podporo palestinskim varnostnim silam. Tudi Sarkozy je ošvrknil Hamas.

Sarkozy obljubil 300 milijonov dolarjev pomoči Ob tem je Sarkozy Palestincem na konferenci obljubil 300 milijonov dolarjev francoske pomoči v prihodnjih treh letih. Evropska unija in nekatere države so že pred začetkom konference za vzpostavitev palestinske države napovedale, kako na široko bodo odprle denarnico.

Iz Bruslja so sporočili, da bo EU leta 2008 Palestincem namenila pomoč v višini 650 milijonov evrov. Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice pa je napovedala, da bodo ZDA prihodnje leto Palestincem darovale 555 milijonov dolarjev (382,5 milijona evrov).

Slovenija bo prispevala 200.000 evrov

Namen današnje mednarodne donatorske konference za palestinsko državo v Parizu je prenesti v materialno obliko tisto, kar smo se dogovorili v Annapolisu, je ob robu konference povedal vodja slovenske diplomacije Dimitrij Rupel. "Gre za zbiranje donacij in Slovenija bo prispevala 200.000 evrov, vsaj na začetku," je pojasnil minister. "Sicer bomo prispevali tudi v humanitarni pomoči v različnih dvostranskih dogovorih," je dodal.

Konference se udeležuje okoli 70 držav in skoraj 90 delegacij. Palestinci želijo na njej zbrati 5,6 milijarde dolarjev za ambiciozen triletni razvojni program (2008-2010), katerega cilj je prihodnjo palestinsko državo opremiti s trdnimi institucijami in obstoja sposobnim gospodarstvom.

Ne spreglejte