Srdjan Cvjetović

Sreda,
14. 8. 2024,
9.36

Osveženo pred

5 ur, 3 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
Vizija rasti Vizija rasti potovanja dopust plačilne kartice Mojca Kovač Intesa Sanpaolo Bank finance digisvet

Natisni članek

Sreda, 14. 8. 2024, 9.36

5 ur, 3 minute

Spotkast: Mojca Kovač, članica uprave Intesa Sanpaolo Bank

Varne in udobne finance na poti #Spotkast

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04

V obdobju, ko se največ zaposlenih odloča za dopust in odhaja tudi v oddaljene kraje ter za daljši čas, podajamo praktične in zelo konkretne nasvete, kako v najrazličnejših okoliščinah zagotovimo, da so naša plačila udobna in varna ter s čim nižjimi stroški.

Tudi ko smo v dobro znanem okolju svojega domačega kraja, moramo poskrbeti, da so naša plačila udobna in varna, a ko se odpravljamo na dopust ali kakšno drugo pot, je izzivov še več, kajti pojavijo se vprašanja, ki jih doma ni.

Na zelo konkretna vprašanja, ki opisujejo razmere na poti, je v Spotkastu odgovarjala Mojca Kovač, članica uprave banke Intesa Sanpaolo Bank, odgovorna za področje poslovne mreže. V pogovoru se je dotaknila nasvetov, ki višajo stopnjo varnosti in udobnosti plačevanja na poti, pa tudi temeljnih varnostnih ukrepov, ki bi jih morali upoštevati vsak dan, tudi ko nismo na poti.

Mojca Kovač je članica uprave banke Intesa Sanpaolo Bank, odgovorna za področje poslovne mreže.  | Foto: Ana Kovač Mojca Kovač je članica uprave banke Intesa Sanpaolo Bank, odgovorna za področje poslovne mreže. Foto: Ana Kovač

Kako se spretno izogniti odvečnim nadomestilom

Ali veste, kaj morate narediti, če ste v Švici, Združenem kraljestvu, ZDA ali neki drugi državi, kjer evro ni plačilno sredstvo, in vas POS-terminal na prodajnem mestu ali bankomat vprašata, ali želite strošek knjižiti v krajevni valuti ali ga takoj pretvoriti v evre? Odvisno od izbire je lahko vaš končni strošek tudi do sedem odstotkov višji ali nižji!

Ni vseeno, na katerem bančnem avtomatu v tujini boste dvignili denar – ali veste, kateri bančni avtomati praviloma računajo višja nadomestila? Dobro je tudi vedeti, s katerimi tujimi bankami je vaša slovenska banka lastniško ali kako drugače povezana, ker to lahko pomeni nižje stroške za določene storitve pri partnerski banki.

V Spotkastu med drugim izveste, kaj morate narediti, če ste v Švici, Združenem kraljestvu, ZDA ali neki drugi državi, kjer evro ni plačilno sredstvo, in vas POS-terminal na prodajnem mestu ali bankomat vprašata, ali želite strošek knjižiti v krajevni valuti ali ga takoj pretvoriti v evre.  | Foto: Ana Kovač V Spotkastu med drugim izveste, kaj morate narediti, če ste v Švici, Združenem kraljestvu, ZDA ali neki drugi državi, kjer evro ni plačilno sredstvo, in vas POS-terminal na prodajnem mestu ali bankomat vprašata, ali želite strošek knjižiti v krajevni valuti ali ga takoj pretvoriti v evre. Foto: Ana Kovač

Nekaj gotovine za rezervo in izjemne primere

Čeprav plačilne kartice danes sprejemajo skoraj povsod, so še vedno razlike med posameznimi državami. Celo nekatere razvite evropske države še vedno v veliki meri poslujejo gotovinsko.

Povsem brez gotovine ne gre, in če se odpravljate v državo, kjer evro ni plačilno sredstvo, je praviloma bolje tisto rezervno gotovino pridobiti pri nas že pred odhodom – razen če gre za kakšno eksotično valuto. Ali veste, koliko prej je treba naročiti tujo gotovino?

"Na poti je dobro imeti debetno kartico, torej tisto, kjer je poravnava z računa takoj, kakor tudi kartico z odloženim plačilom, torej tisto, kjer se opravljeni nakupi obračunajo praviloma enkrat mesečno." | Foto: Ana Kovač "Na poti je dobro imeti debetno kartico, torej tisto, kjer je poravnava z računa takoj, kakor tudi kartico z odloženim plačilom, torej tisto, kjer se opravljeni nakupi obračunajo praviloma enkrat mesečno." Foto: Ana Kovač

Ne vpisujte svojih podatkov, če niste prepričani, kam gredo!

Med drugim v pogovoru izvemo, v katerih okoliščinah bi bilo bolje imeti pri sebi kartico z odloženim plačilom kot pa debetno kartico in kako lahko pri vseh vrstah kartic učinkovito spremljamo dogajanje in porabo.

Poleg številnih nasvetov, kot na primer, kako se pripraviti za pot v države, kjer je povečano tveganje za zlorabe plačilnih transakcij, je beseda tekla tudi o tem, kako prepoznati poskuse kraje podatkov in druge zlorabe, ki smo jim lahko izpostavljeni v vsakem trenutku našega sobivanja v digitalnem svetu. Temeljno pravilo: nikar ne vpisujte svojih podatkov na neznane in nepreverjene spletne strani, zagotovo pa banka tega ne bo zahtevala prek elektronske pošte in povezav v njej.

Poleg številnih nasvetov, kot na primer, kako se pripraviti za pot v države, kjer je povečano tveganje za zlorabe plačilnih transakcij, je beseda tekla tudi o tem, kako prepoznati poskuse kraje podatkov in druge zlorabe, ki smo jim lahko izpostavljeni v vsakem trenutku.  | Foto: Ana Kovač Poleg številnih nasvetov, kot na primer, kako se pripraviti za pot v države, kjer je povečano tveganje za zlorabe plačilnih transakcij, je beseda tekla tudi o tem, kako prepoznati poskuse kraje podatkov in druge zlorabe, ki smo jim lahko izpostavljeni v vsakem trenutku. Foto: Ana Kovač

Brezstično: večja udobnost, a ne na račun varnosti

Nekje hitreje, nekje počasneje se delež gotovinskih plačil vendarle zmanjšuje, vedno manj je tudi plastičnih kartic, saj njihovo mesto in vlogo postopoma prevzema mobilno plačevanje, ki je celo varnejše kot uporaba plastičnih kartic.

V pogovoru izvemo tudi, zakaj digitalna plačila še vedno ostajajo enako varna, čeprav pri večjem delu plačil z manjšimi zneski ne vnašamo več PIN-kode. Dobili smo še odgovore na druga vprašanja, ki bi jih vsak odgovorni uporabnik moral vedeti o gospodarnem in varnem plačevanju.

Spotkast poiščite na Siol.net ali na vseh najbolj priljubljenih platformah za avdiovsebine: SpotifyApple PodcastsPocket CastsAudibleAmazon Music ... Vidimo se tudi na Siol.net in na YouTubu.