Torek,
7. 11. 2017,
19.46

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Natisni članek

vino martinovo

Torek, 7. 11. 2017, 19.46

6 let, 5 mesecev

Veste, katero slovensko vino je pravi hit v ZDA? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Bliža se martinovo, ko se mošt spremeni v vino, in oddaja Dan. na Planet TV je danes postregla z nekaj zanimivimi vinskimi zgodbami in nasveti. Je vino tudi zdravilo? Iz kakšnih kozarcev se pije belo in iz kakšnih rdeče? Katero slovensko vino je pravi hit v ZDA in kaj o vinu meni ameriški veleposlanik v Sloveniji …

K dobremu vinu sodi tudi dobra hrana. Katera pa je tista hrana, ki spada k točno določeni rujni kapljici?

Video: Anja Markovič/Planet TV

Pijete rdeče vino iz drugačnega pecljatega kozarca kot belo? Tako je prav. Katera vina postreči v kozarcu tulipanaste oblike in katera v bolj zaobljenih kozarcih, nam je razložil večkratni najboljši slovenski somelje Gašper Čarman.

Video: Anja Markovič/Planet TV

Na Krasu pa je večstoletna dediščina vinogradništva in vinarstva zapisana v vsakem koščku rdeče in z burjo previhrane zemlje. Vodilna na tem območju je klet Vinakras Sežana. Med vinskimi posebnostmi pa je zagotovo teran. Ustekleničena poezija, pijača bogov, užitek, to je nekaj misli, ki opevajo vino. Ali kot je zapisal Tone Pavček: vina so takšna in drugačna. In teran je žlahtna posebnost.

Video: Anja Ciglarič/Planet TV

Je lahko vino tudi zdravilo?

Že Hipokrat je menil, da je vino čudovita pijača, če jo človek pije preudarno. Z vinom je svoje vojake pred smrtonosnimi boleznimi varoval Julij Cezar. Zaradi nekaterih drugih učinkov vina na ljudi pa se je takrat pojavil rek "In vino veritas".

Vino je v zmernih količinah seveda zdravilna pijača, priporočljivo je za: čiščenje krvi, zdravo srce in čisto ožilje, povečanje odpornosti, izboljša prebavo, razstruplja telo, blaži menstrualne bolečine, zmanjšuje tveganja za nastanek raka na debelem črevesju, pljučih, dojkah in prostati.

No, ampak katero, rdeče ali belo, je bolj zdravo? Bolj kot je vino rdeče-vijoličasto obarvano, bolj je zdravilno, nam je pojasnila strokovnjakinja z biotehniške fakultete Tatjana Košmerl. Med sortami sta najbolj zdravilni vrsti teran in refošk, po vsebnosti polifenolnih spojin sta daleč pred vsemi preostalimi.

Tudi belo vino tako kot rdeče vsebuje zdravilne flavonoide, je torej vir antioksidantov, so pa vsa bela vina skoraj brez izjeme žveplana. A preveč žvepla v vinu lahko škodi zdravju. Prvi pokazatelj, da je vino preveč žveplano, so močni glavoboli.

Slovensko vino pa je cenjeno tudi zunaj meja naše države. Tako je polsuho vino jareninčan, ki ga prideluje družinska kmetija Črnko, na tekmovanju vin v San Franciscu osvojilo srebrno medaljo. Črnkova vina so sicer ena od prvih, ki so uspešno prodrla na veliki ameriški trg. Po sedmih letih vinarska družina iz Jarenine pri Mariboru zdaj v ZDA proda že več kot tretjino svojega pridelka.

Video: Uroš Maučec/Planet TV

Slovenska vina ima rad tudi ameriški veleposlanik v Sloveniji. Prestižno vinsko nagrado je družini Črnko podelil Brent R. Hartley osebno.

Video: Uroš Maučec/Planet TV