Četrtek,
10. 4. 2014,
12.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Zdravniška zbornica Slovenije nadzor kirurgija

Četrtek, 10. 4. 2014, 12.27

8 let

Zdravniška zbornica imenovala komisijo za strokovni nadzor nad programom otroške srčne kirurgije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zdravniška zbornica Slovenije je imenovala komisijo za izredni strokovni nadzor nad programom otroške srčne kirurgije in nad vsemi sodelujočimi zdravniki, so sporočili iz zbornice.

Komisija naj bi predvsem podala mnenje glede strokovne primerljivosti programa otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana z uveljavljenimi centri po svetu.

Nadzor predlagalo ministrstvo za zdravje Uvedbo strokovnega nadzora je predlagalo ministrstvo za zdravje, na njegovo zahtevo pa bo komisija pregledala predvsem delovanje programa otroške srčne kirurgije leta 2012, po lastni presoji pa tudi za daljše časovno obdobje. Poročilo komisije naj bi predvsem podalo končno mnenje glede strokovne primerljivosti programa otroške srčne kirurgije v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana z uveljavljenimi centri po svetu, so sporočili iz zbornice.

Komisiji predseduje mednarodno uveljavljeni in v ZDA živeči srčni kirurg Igor Gregorič, v njej pa sodelujeta še Metka Derganc in Andrej Robida, so sporočili iz zbornice. Po presoji komisije bodo lahko v strokovnem nadzoru sodelovali tudi mednarodno usposobljeni profesionalni nadzorniki s potrebnimi izkušnjami pri tovrstnih presojah.

Delo komisije bo potekalo več mesecev Iz zdravniške zbornice so še sporočili, da bo zaradi zahtevnosti in obsežnosti nadzora delo komisije potekalo več mesecev.

Izredni strokovni nadzor in notranjo revizijo v zvezi s programom otroške srčne kirurgije so sicer opravili tudi v UKC Ljubljana. Ugotovili so, da napotitev otroka predstavnika društva Velik srček Marka Žitnika Strleta na operacijo v Izrael ni potekala, kot bi morala. Zaradi tega primera so v UKC izrekli dve opozorili pred odpovedjo zaposlitve.