Torek,
5. 11. 2013,
13.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

zdravje

Torek, 5. 11. 2013, 13.15

8 let

Zdravljenje v tujini: kje, kam, kako?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Z uvedbo direktive o uveljavljanju pravic pacientov pri čezmejnem zdravstvenem varstvu so meje, kje se lahko posameznik zdravi, zbrisane. Kaj to pomeni za bolnika, ki bi se rad zdravil v tujini?

Kaj je treba vedeti, preden se odpravimo na zdravljenje v tujino?

- Za ambulantne in bolnišnične zdravstvene storitve do 24 ur zadošča napotnica splošnega zdravnika.

- V tujini je bolnik najprej samoplačnik, vendar na podlagi računa Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) strošek povrne v znesku, ki je za to storitev priznan pri nas.

- Za večje posege je potrebna predhodna odobritev zdravnika in ZZZS.

- Potnih stroškov in stroškov bivanja zavarovalnica ne povrne.

Nacionalne točke – točke z vsemi informacijami Preden se bo bolnik odločil za zdravljenje v tujini, bo potreboval informacije o cenah zdravstvenih storitev – doma in v tujini. V Evropski uniji se bodo zato oblikovale nacionalne kontaktne točke, ki se bodo med sabo povezovale in bolnikom pomagale pri iskanju informacij o zdravljenju. Informacije bodo na voljo tako slovenskim bolnikom kot tudi bolnikom iz drugih držav članic EU, ki bodo želeli priti na zdravljenje v Slovenijo.

Nacionalne kontaktne točke za paciente bodo tako med drugim bolnikom ponujale informacije o izvajalcih, standardih ter smernicah v zvezi s kakovostjo in varnostjo, o pravicah pacientov, pritožbenih postopkih in obsegu povračila stroškov zdravljenja.

Se obeta več zdravstvenega turizma? Zdravstveni oziroma medicinski turizem je potovanje v oddaljen kraj z namenom, da se opravi zdravljenje oziroma medicinska oskrba. Zakaj? Da se bolniki izognejo čakalnim vrstam, zmanjšajo stroške ali opravijo medicinske storitve, ki v domači državi niso na voljo. Do zdaj smo v Sloveniji poznali predvsem zdravilniški turizem in obiske lepotnih kirurgov.

Medicinski turizem pa se med Slovenci v zadnjem času vse bolj uveljavlja – predvsem kar zadeva odločanje za zobozdravstvene storitve in operacije oči, saj so te storitve, predvsem na Hrvaškem, cenejše.

Direktiva o čezmejnem zdravljenju odpira dodatne možnosti zdravljenja v tujini, vendar pa po mnenju ZZZS in ministrstva za zdravje povečanih odhodov za zdravljenje v tujini ne gre pričakovati, saj izkušnje kažejo, da se slovenski bolniki težko odločijo že za zdravljenje v bolnišnicah v drugih krajih po Sloveniji.