Nedelja,
28. 8. 2011,
7.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Stojan Zdolšek Janez Janša Janez Janša

Nedelja, 28. 8. 2011, 7.41

8 let

Zdolšek: Precej dokazov iz spisa v zadevi Patria govori o koruptivnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Odvetnik Milana Švajgerja Stojan Zdolšek je potrdil, da mu je sodišče odobrilo vpogled v spis iz procesa proti prvaku SDS Janezu Janši in še štirim v zadevi Patria.

Zdolšek po dosedanjem vpogledu v spis pravi, da precej "dokazov govori o koruptivnosti" in da bodo zato lahko uspešno nasprotovali tožbenemu zahtevku Janše.

Dokaze iz kazenskega spisa lahko uporabijo na sodišču

Zdolšek je prepričan, da lahko dokaze iz kazenskega spisa uporabijo v pravdnem postopku, v katerem Janša toži Zdolškovo stranko, direktorja Sistemske tehnike Milana Švajgerja. Janša ga, tako kot finsko televizijo YLE in njenega novinarja Magnusa Berglunda ter nekdanjega v.d. generalnega direktorja Policije Bojana Potočnika toži zaradi očitkov, izrečenih v finski oddaji Resnica o Patrii, da naj bi pri poslu s patrijami prejel podkupnino.

Kot je Zdolšek dejal, je okrajno sodišče v Ljubljani njegovi prošnji za vpogled v spis odobrilo ravno zaradi predložitve dokazov v pravdnem postopku.

"Dokumentov še nisem v celoti pogledal"

Vpogled v kazenski spis so po besedah Zdolška opravili in naročili fotokopije listin, ki jih bodo potem predložili v drugih postopkih. Zdolšek je pojasnil, da dokumentov še ni v celoti pregledal, med tistimi, v katere je doslej vpogledal, pa je brez dvoma precej listin, ki so v korist njegovemu klientu. "Precej dokazov govori o koruptivnosti," pravi odvetnik in dodaja, da bodo zato lahko uspešno nasprotovali tožbenemu zahtevku Janeza Janše.

Možnost za mirno rešitev spora ostaja Za kakšne dokaze gre, Zdolšek še ne razkriva, saj da bo dokumente najprej predložil sodišču.

Naslednja obravnava v tožbi Janše proti Švajgerju, Potočniku ter Berglundu in YLE bo predvidoma 23. septembra, sodnik Matej Papler pa je ob prvem naroku junija napovedal, da bo opravil poravnalni narok, saj še vedno obstaja možnost za mirno rešitev spora.

Obravnava se bo začela 5. septembra

Glavna obravnava v zadevi Patria pa se bo na ljubljanskem okrajnem sodišču začela 5. septembra. Tožilka Branka Zobec Hrastar je namreč avgusta lani vložila obtožne predloge proti Janezu Janši, Jožetu Zagožnu, Walterju Wolfu, Ivanu Črnkoviču in Antonu Krkoviču. Po njenem skorajšnjem odhodu iz tožilskih vrst bo tožilstvo v zadevi Patria zastopal vrhovni tožilec Andrej Ferlinc.

Preiskovalna sodnica želi zaslišati Berglunda Z Magnusom Berglundom, ki ga tožilstvo preganja zaradi domnevne žaljive obdolžitve nekdanjega premiera Janše v oddaji Resnica o Patrii, se ukvarja tudi preiskovalna sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča, ki išče možnosti, da bi novinarja zaslišala. Zunajobravnavni senat je namreč sklenil, da je treba Berglunda povprašati o očitkih tožilstva preden preiskovalna sodnica odloči o tožilski zahtevi za uvedbo preiskave.