Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 4. 2008,
19.04

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 3. 4. 2008, 19.04

8 let, 6 mesecev

Zares: poziv Romšku k odstopu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Poslanec Zares Pavel Gantar generalnega direktorja policije Jožeta Romška poziva k odstopu.

Potem ko je delovno sodišče razsodilo, da je notranji minister Dragutin Mate neupravičeno razrešil Marjana Erhatiča, se je po mnenju Zares izkazalo, da Romšek ni storil ničesar, da bi preprečil politizacijo policije.

Gantar: Odločitev sodišča dokazuje trditve iz interpelacije Odločitev delovnega in socialnega sodišča o razveljavitvi sklepa o disciplinski odgovornosti nekdanjega pomočnika direktorja kriminalistov Marjana Erhatiča po mnenju Zares dokazuje trditve iz interpelacije o delu in odgovornosti ministra za notranje zadeve. V interpelaciji so mu namreč očitali, da zaradi političnih koristi izvaja absolutno oblast nad policijo, navidezno odgovornost pri tem pa nosi generalni direktor policije Jože Romšek.

Gantar: Romšek je izgubil vso strokovno avtoriteto in verodostojnost

"Izkazalo se je, da je generalni direktor policije samo izvajalec navodil ministra za notranje zadeve in da v okviru svojih pristojnosti ni storil ničesar, da bi preprečil politizacijo policije, škodljive kadrovske menjave po načelu politične kompatibilnosti in nezakonito vmešavanje v delo policije," so zapisali v Zares. S tem po njihovem mnenju Romšek ni samo zanemaril svojih dolžnosti, ampak je izgubil tudi vso strokovno avtoriteto in verodostojnost. "Zato ga pozivam, da v interesu ohranitve dostojanstva policije odstopi," je zapisal Gantar.

Spomnimo: Delovno sodišče je namreč razsodilo, da je Mate neupravičeno razrešil in degradiral Marjana Erhatiča. Mate je zoper Marjana Erhatiča sprožil disciplinski postopek, ker naj bi po njegovem s podpisom za vpogled v delo novinarke POP TV Damjane Seme kršil delovne obveznosti, kar je Erhatič ves čas odločno zavračal. Erhatiča so disciplinsko obravnavali še zaradi javnega pisma, v katerem je protestiral, da je po navodilu Mateja policist Pavel Jamnik ekskluzivno predal informacijo o zadevi Ribičič novinarju javne televizije, češ da je bilo to v nasprotju z zakonom.

"Ne glede na to, da omenjena sodba še ni pravnomočna, sem prepričan, da sodba dokazuje naše trditve o politizaciji policije," je še zapisal Gantar. Na nenehno vmešavanje notranjega ministra v delo policije pa po njegovem mnenju kažejo tudi številne afere.

Ne spreglejte