Torek,
29. 10. 2019,
18.39

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07

5

Natisni članek

evakuacija Maribor

Torek, 29. 10. 2019, 18.39

4 leta, 6 mesecev

Zaradi bomb bodo evakuirali več kot tisoč Mariborčanov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07

5

Zaradi dveh bomb, ki so ju pretekli teden našli v Mariboru, bo v prihodnjih dneh potekala množična evakuacija. Bombni tehniki bodo v četrtek in nedeljo delo začeli ob osmi uri zjutraj, izprazniti pa bodo morali 48 ulic z več tisoč prebivalci.

Številni Mariborčani, ki jih bodo zaradi dezaktiviranja bomb evakuirali, se tega še ne zavedajo povsem. Marija Bračko, ki v stanovanju nedaleč od lokacije druge bombe živi z možem, še nima vseh informacij.

"Upam, da bodo kaj objavili naknadno, če bomo morali, bomo šli," je za Planet povedala Bračkova.

V prvi, četrtkovi evakuaciji bo domove moralo zapustiti manj kot sto ljudi, v drugi, nedeljski pa precej več.

"Po podatkih, ki jih imamo, pričakujemo blizu tisoč ljudi. Res pa je, da so šolske počitnice, veliko ljudi je tudi na počitnicah, odsotnih, tako da verjamem, da bo ljudi, ki jih bo treba evakuirati, manj," meni Aleš Ciringer, direktor Gasilske brigade Maribor.

99,9 odstotka možnosti, da bo vse potekalo, kot mora

Sreča v nesreči je, da imata 250- in 500-kilograma bomba mehanski, ne kemični sprožilec, zaradi česar pravijo, da je 99,9 odstotka možnosti, da se v Mariboru vse zgodi tako, kot se mora. Za vsak primer bodo bombi najprej dvignili in ju položili osem metrov pod zemljo.

Novice Zaradi najdene bombe bodo evakuirali tudi mariborski UKC #foto #video

Začetek in konec postopka onesposobitve najdenih bomb bodo naznanile sirene. Evakuacija bo v obeh primerih potekala od 8. ure, ko bodo zaprte tudi ceste.

Fotogalerija
1 / 5

Kaj pravijo domačini?

Mnenja glede ukrepov so deljena. "Že veliko bomb so našli. Zdaj so pač našli novo, po mojem mnenju ni nič hudega. Odstranili jo bodo in vse bo v redu," je dogajanje komentiral eden od mimoidočih.

"Mogoče to jemljemo preveč zlahka, po drugi strani pa ne vemo. Kaj pa če se res kaj zgodi, glede na to, da sta na takšnem majhnem območju dve bombi in pravzaprav sploh ne veš, kaj je tu notri?" se na drugi strani sprašuje študentka, ki med tednom stanuje v bližnjem stanovanjskem bloku, v času nedeljske evakuacije pa se bo vrnila domov.

Dosledno upoštevanje navodil pristojnih je ključno.

Z gasilci bo tudi policija

Bomba Maribor | Foto: Mestna občina Maribor Foto: Mestna občina Maribor Evakuirani prebivalci se bodo lahko umaknili na zbirno lokacijo, to bo dvorana Tabor. V okolici dvorane Tabor je dovolj prostora za avtomobile. Tudi te bodo domačini morali umakniti z območja evakuacije. Kaj pa ljudje, ki ne bodo želeli oditi?

"To je zmeraj mogoče. Lahko se zgodi in se dogaja, tu je nekoliko težje. Z nami je zato tudi policija, ki ima več pristojnosti in lahko ukrepa tudi nekoliko drugače," pojasnjuje Ciringer.