Ponedeljek,
8. 7. 2024,
8.07

Osveženo pred

3 mesece

Vsebino omogoča Zavarovalnica Triglav

Natisni članek

Natisni članek

noad advertorial Očistimo naše gore reševalna vaja Varna vožnja trening Zavarovalnica Triglav Gorski reševalci

Ponedeljek, 8. 7. 2024, 8.07

3 mesece

Očistimo naše gore

Z gorskimi reševalci Slovenije: "Kličejo nas tudi, ko zamujajo na letalo"

Vsebino omogoča Zavarovalnica Triglav
Zavarovalnica Triglav, GRS, trening s terenskimi vozili | Foto Oddaja Volan, zajem zaslona

Foto: Oddaja Volan, zajem zaslona

Slovenci ljubimo naše gore, ki so ena najlepših in najbolj navdihujočih naravnih pokrajin na svetu. So vir čiste vode, svežega zraka in dom mnogim redkim in ogroženim vrstam rastlin ter živali. Njihova vabljivost pa nam predstavlja tudi veliko odgovornost. Za naše gore moramo skrbeti, se v njihovem kraljestvu vesti varno, premišljeno in odgovorno. Pa se? 

Naravna lepota in vpliv pohodnikov 

S povečano obiskanostjo naših gora so se pojavile tudi težave z ohranjanjem njihove neokrnjene narave, kot je onesnaževanje s smetmi. V Gorski reševalni zvezi Slovenije (GRZS) pa ob tem opozarjajo še na druga vedenja, ki gornikom, pohodnikom in hribolazcem niso v ponos. 

  • Vožnja in parkiranje po gozdnih poteh: Vožnja v gorskem okolju je prepovedana, izjema so gorski reševalci. Za njihovo hitro in učinkovito reševalno akcijo je nujno, da lahko čim hitreje pridejo čim bližje mestu ponesrečenca. Zato je nujno, da so poti proste. 
  • Klici na pomoč v nenujnih primerih: Gorski reševalci se odzovejo vsakemu klicu, vendar se moramo kot odgovorni posamezniki zavedati, da jih ne bi smeli klicati v nenujnih primerih, denimo, ko zaradi slabo planiranega prostega časa zamujamo na letalo.

Zavarovalnica Triglav, GRS, trening s terenskimi vozili | Foto: Oddaja Volan, zajem zaslona Foto: Oddaja Volan, zajem zaslona

Trening gorskih reševalcev s terenskimi vozili

Gorski reševalci Slovenije (GRS) so nepogrešljiv del reševalnega sistema v naši državi. Njihovo delo vključuje reševanje ponesrečencev v gorah in na težko dostopnih terenih, kar zahteva izjemno usposobljenost, izkušnje in opremo. Eden ključnih vidikov njihovega usposabljanja je trening s terenskimi vozili, ki omogoča hitro in učinkovito posredovanje v nujnih primerih. 

V Zavarovalnici Triglav so v sklopu tradicionalne akcije Očistimo naše gore Gorski reševalni zvezi Slovenije omogočili treninge varne terenske vožnje. Na poligonu v Mozirju so se jih udeležili gorski reševalci, ki izhajajo iz vseh 17 gorskih reševalnih društev.  

GRZS ima v Zavarovalnici Triglav izjemnega zaveznika. Kot pojasni Sašo Sever, vodja oddelka za upravljanje odnosov z javnostmi v Zavarovalnici Triglav: "V Zavarovalnici Triglav prepoznavamo plemenito poslanstvo gorskih reševalcev; tako kot naša zavarovalnica tako tudi gorski reševalci stojijo ljudem ob strani takrat, ko življenje ne gre najbolj po načrtih. In v takšnih kritičnih situacijah gorski reševalci seveda potrebujejo pomoč, podporo in mi jim pomagamo na različne načine. Odvisno od potreb, ki jih imajo. S tem na nek način dodamo kamenček v mozaik skupnih prizadevanj za večjo varnost v naših gorah."

Zavarovalnica Triglav, GRS, trening s terenskimi vozili | Foto: Zavarovalnica Triglav Foto: Zavarovalnica Triglav

V gore z odgovornostjo 

Z dolgoletno akcijo Očistimo naše gore si Zavarovalnica Triglav prizadeva za varnejši obisk gora in ohranjanje čistih planinskih poti. Ob tem spodbuja odgovorno ravnanje vsakega posameznika, ki se odpravlja v gore, tako z vidika varnosti oz. dobre opremljenosti kot z vidika odgovornega odnosa do narave, saj tudi gore s tem ohranjamo čiste za prihodnje generacije. 

Zato si tudi pohodniki, gorniki in hribolazci vzemimo k srcu priporočila gorskih reševalcev Slovenije in skrbimo za naše čudovite gore!