Ponedeljek,
12. 8. 2013,
16.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ribe

Ponedeljek, 12. 8. 2013, 16.18

8 let

Vzrok za pogin rib v Perniškem jezeru visoke temperature

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Perniškem jezeru v občini Pesnica je v minulem tednu znova prišlo do množičnega pogina, po dosedanjih podatkih več kot 20 ton rib.

Vzrok naj bi bile zgolj povečane temperature vode in zato pomanjkanje kisika, medtem ko pristojni zavračajo možnost, da bi bil za to kriv udar strele pred mesecem dni, ki je dvignil zapornico na jezeru. Na Zavodu za ribištvo Slovenije ne razpolagajo s podatki o povzročeni škodi, menijo pa, da so za pogin rib najverjetneje znova krive previsoke temperature vode. Kot so pojasnili, se zato v vodi raztaplja manj kisika, kar je predvsem ponoči glavni razlog, da v vodi zaradi dihanja rib in rastlin zmanjka kisika.

"Voda se je hitreje pregrela zaradi znižanja gladine vode v akumulaciji, do česar je prišlo zaradi pokvarjene oziroma odprte zapornice na iztoku iz jezera pred približno mesecem dni in minimalnega dotoka reke Pesnice, ki je v preteklem tednu že praktično presušila," so prepričani na zavodu.

Vendar pa vsaj prvi razlog zavračajo tako na Agenciji RS za okolje (Arso) kot tudi na ministrstvu za kmetijstvo in okolje. Kot so povedali v obeh organih, drži, da je pred več kot mesecem dni udar strele povzročil okvaro na zapornici, vendar je bila gladina akumulacije po tem dogodku v nekaj dneh ponovno vzpostavljena na stalno koto ojezeritve. Iz tega po njihovem mnenju sledi, da zapornice niso razlog za poznejši upad gladine vode v akumulaciji in pogina rib.

Zaradi premajhnega dotoka vode in prevelikega izparevanja je prišlo do upada gladine Kot so pojasnili na Arsu, je jezero večnamenski zadrževalnik, katerega osnovna funkcija je zadrževanje visokih vod. Zaradi premajhnega dotoka vode in prevelikega izparevanja vode je v zadnjem mesecu prišlo do upada gladine, zato predvidevajo, da je do pogina rib prišlo zgolj zaradi povečane temperature vode in posledično do pomanjkanja kisika, kar se je zgodilo že pred leti.

Ob tem so dodali, da iz izkušenj, ki jih imajo, menijo, da bo po dokončnem prevzemu objekta potrebno izvesti kar nekaj ukrepov, ki jih izvedbena dokumentacija ni predvidela, so se pa v času delovanja zapornic do sedaj pokazali kot nujno potrebni. Gre predvsem za zadrževanje plavja pred zapornico, varnostne kamere, daljinsko upravljanje in obveščanje o morebitnih napakah na zapornici. Vendar pa na vprašanje, kdaj bodo jezero ponovno prevzeli pod svoje okrilje, na Arsu danes niso znali odgovoriti.

Med vzroki za pogin rib so se omenjale tudi velike količine mulja v jezeru. V Vodnogospodarskem biroju Maribor (VGB), ki je projektiral prenovo jezera, so povedali, da je odlaganje mulja v zajezitvah rek naravni pojav. V Perniškem jezeru odloženi mulj po njihovem mnenju še ne zaseda volumna med stalno ojezeritvijo in maksimalno gladino, ki nastopi ob visoki vodi, zato osnovna namembnost jezera - zadrževanje visokih vod - zaradi mulja ni ogrožena.